Amerika nőideálja száz éve

Lassan egy évszázada rendeznek Miss America szépségversenyeket. Bár az akkori vetélkedések sokban hasonlítottak a maiakra, a szépségideál azóta nagyot változott. Most megmutatjuk milyen volt a szépségideál száz éve.

Atlantic City, Bathing Beauties, 1922 cím.jpg

Először 1921-ben rendeztek Miss America versenyt Atlantic Cityben. A cél az volt, hogy több turistát csalogassanak a városba. Az azóta monumentálissá duzzadó show csak egészen későn, 2006-ban költözött át Las Vegasba. (A következő képen a húszas évek közepének szépségversenyeinek három indulója látható.)

fürdőzők szépségversenye, 20-as évek.jpg

Lebonyolítás szempontjából az akkori versenyek nem sokban különböztek a maiaktól, volt azonban néhány fontos eltérés. Színes bőrű versenyző például egészen a hetvenes évekig nem indult, az első helyet pedig csak 1984-ben tudta egyikük megszerezni: az énekes-színésznő Vanessa Williams. (Aki azért szerintünk valamivel szebb volt, mint a következő képen látható, 1924-es győztes Ruth Malcolmson…)

Miss America, Ruth Malcolmson 1924.jpg

három induló 1924-25.jpg

Elnézve a fürdőruhás képeket, az akkori divat igencsak visszafogottnak tűnik a mai trendeknek megfelelő apró bikinikhez képest.

medenceparton.jpg

Miss Washington.jpg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*