Újabb sportolók hagyják el az országot

Janics Natasa, Benedek Dalma és Paksy Tímea egymást követő bejelentései után talán már nem is olyan nagy szenzáció, hogy Csipes Tamara is elhagyja a magyar válogatottat, de az itthoni klubját is, és a határokon túl keres jobb megoldást. A hírt a 23 éves versenyző apja és egyben edzője, Csipes Ferenc csak megerősíteni tudta, nevezetesen azt, hogy a lánya férjével együtt Ausztráliában készül szerencsét próbálni. Mindeközben lehet, hogy hamarosan újabb két fővel gyarapodik azon magyar kajakosok tábora, akik országot váltanak: Szalai Tamás és Dombvári Bence a napokban Azerbajdzsánban járt egy pályaavatón, a helyiek pedig szívesen honosítanák a két tehetséges versenyzőket.

Csipes Ferencet tavaly az „Év edzőjének”, Tamarát – a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság kétszeres aranyérmesét – az „Év Sportolónőjének” választották meg. A mester idén is esélyes ennek az elismerésnek a kiérdemlésére, mert a versenyzői közül Kozák Danuta, Kovács Katalin és Szabó Gabriella is aranyéremmel tért haza Londonból, ráadásul Danuta egymaga kettővel, ugyanakkor Tamara végigbúslakodhatta a nyári játékokat, mert neki már nem jutott hely a válogatottban.

– Tamara és vele együtt a férje is vízumkérelmet nyújtottak be, és határozottnak tűnő szándékuk az, hogy egy időre Ausztráliában telepednek le. A szükséges okmányok akár néhány héten belül is a rendelkezésükre állhatnak, így várhatóan még az idén útra kelnek. Férje talált állást magának, nem egészen tudom, hogy pontosan milyent is, illetve csak annyit,, hogy a rendészeti feladatokkal kapcsolatos területen. Nem vagyok ellenére a tervük megvalósulásának, felnőtt emberek, akik maguk döntenek a sorsukról és ők lesznek azok, akik majd szembesülnek azzal, hogy jó vagy rossz döntést hoztak-e – tájékoztatta Csipes Ferenc a T-Mobile Sporthír Szolgálat munkatársát.

Tamara a magyar felnőtt válogatott színeiben eddig négy világbajnoki aranyérmet gyűjtött össze, két évvel ezelőtt egyet-egyet párosban és négyesben, tavaly pedig újabb kettőt egyesben, ám olyan számokban, amelyek nem szerepelnek az olimpiai játékok műsorán.

– Eddig még nem sikerült megtudnom, hogy Tamara folytatja-e a kajakozást Ausztráliában, és ha igen, vajon ki lesz az edzője. Ennek ellenére sem aggódok, sőt, ellenkezőleg: kifejezetten örülök annak, hogy egy olyan lány, aki eddig burokban élt, távol Magyarországtól rádöbbenhet arra, hogy bizony nem mindenütt van kolbászból a kerítés. Nagyon remélem viszont azt, hogy mindez nem a saját kárára történik meg, hanem úgy, hogy az önállóság kemény küzdelemre és önfegyelemre tanítja meg. Sokszor kellett elmondanom neki és a sajtó képviselőinek is, hogy a tehetségével  bizony sokkal többre vihette volna, ha  például betartja az élsportolók érvényesülésének olyan alapvető követelményét, mint amilyen a versenysúly szigorú tartása.

– Menjenek és lássanak világot, legyen jobb az angoltudásuk, és tegyenek kísérletet arra, hogy a saját lábukon is meg tudnak állni. Ma már szerencsére nem olyan időket élünk, amikor a fiataloknak még szökniük kellett külföldre, hanem a lehetőségekkel élve szabadon távozhatnak, és ha meggondolják magukat, akkor ugyanolyan szabadon és gyorsan vissza is térhetnek a szülőhazájukba. Ezért mondom, hogy koruk szerint most adódik egy lehetőség arra, hogy változtassanak, amihez csak szerencsét tudok kívánni. Szerintem nem kell attól tartani, hogy a magyar női kajakozás meggyengül, mert a választék még mindig tekintélyes és ezért  bőven megoldást jelenthet – hangsúlyozta Csipes Ferenc.Apaként és edzőként is az a véleménye, hogy „menjenek”, következésképpen meg sem próbálta marasztalni az ifjú párt, illetve Tamarát, akinek a sportolói előrehaladásáért eddig tizenkét hosszú évet dolgozott.

Miért éppen Azerbajdzsán?

Szalai Tamás és Dombvári Bence a közelmúltban Azerbajdzsánban járt, ahol a honosításuk lehetőségeiről tárgyaltak – írja a Nemzeti Sport. A luxusajánlatot kapó kajakosok úgy érzik, itthon közellenség lett belőlük.
A K-1 500 méteren Európa-bajnok Szalai és a K-1 1000-en vb-kilencedik Dombvári hivatalosan pályaavatóra utazott, de az azeriek nem titkoltan honosítási szándékkal várták őket, és nagyon jó ajánlattal álltak elő. A sportlap szerint háromezer dolláros havi fizetés mellett teljes ellátásról, illetve hat-hét havi edzőtáborozási lehetőségről esett szó. Az utazásról a kajakosok környezetében nem tudtak.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Dombvári Bence a szegedi világbajnokságon

“Képzeljék el, hogy kempingbicikli után Formula-1-es autóba ülhetnek” – érzékeltette az azeri ajánlat csábító erejét a két kajakos edzője, az akcióról szintén csak utólag értesülő Kiss István.

Szalai a lapnak úgy nyilatkozott, hogy itthon pillanatnyilag közellenségek. “Amikor kiderült, hogy ott jártunk, és meghallgattuk az azeriek ajánlatát, idehaza egyből elvágtuk magunkat. Ellenséges a hangulat, így egyre komolyabban fontolgatjuk a váltás lehetőségét” – foglalta össze a helyzetet.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Szalai Tamás a zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon

“Nem korrekt, amit a srácok csináltak – mondta Horváth Gábor, a Bp. Honvéd szakosztályvezetője. “Egyelőre élő szerződésük van a klubbal, minimum annyit meg kellett volna tenniük, ha a szövetséget nem is, a Honvédot értesítik az utazásról. Abszolút váratlanul ért minket az ügy, és csak azt tudom mondani, az azeri ajánlattal mi nem tudunk és nem is akarunk versenyre kelni.”

A kajakosok körében az utóbbi időben megszaporodtak a hasonló esetek. A legnagyobb figyelem a Szerbiába készülő háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa országváltását övezi, az ő esetében egyelőre nincs egyezség a hazai, illetve a szerb szövetség között a versenyzési jog kiadásáról. Távozik a hétszeres vb-első Benedek Dalma is, aki szerb férje miatt már a jövő évtől szerb színekben versenyezhet. Cipruson folytatja pályafutását a vb-bronzérmes Sarudi Alíz, míg a kilencszeres világbajnok Paksy Tímea edzői állást kapott Linzben, és úgy érzi, emellett a saját felkészülésére is volna ott lehetősége.

Forrás: Samsungsport.hu, origo.hu nyomán

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*