Pénzért árulják vérüket a magyarok

Az éjszakai bárok kifogyhatatlan szórólapjai mellett a győri sétálóutcán megjelentek a vérplazmadonorokat és szervezőiket kereső, Ausztriába csábító prospektusok. Sopronban, Szombathelyen is diákok osztogatják a járókelőknek a bántóan magyartalan reklámokat, tudósít a NOL.

A reklámanyagra utólag ráragasztott matrica szerint: „Kérjük internetes bejelentkezésüket a magyar nyelv miatt fennálló probléma elkerülése érdekében.” A nyugati határvidéken élő emberek persze így is tudják, miről van szó. Az érintettek becslése szerint évek óta közel ezer ember jár ki hetente vérplazmát adni Bécs környékére. Először alkalmanként 15, ma már 20 eurót fizetnek nekik, az ötödik alkalom után újabb juttatás jár.

A pénzt nem a vérplazmáért kapják, hiszen annak az Európai Unió szabályai szerint nincs, nem is lehet piaci ára. Az utazási költséget, a kiesett időt viszont megtéríthetik a donoroknak. Az első, két-három évvel ezelőtti nekibuzdulás után az utazási kedv némileg lecsengett, az egyik szervező cég honlapján szünetelteti is a kirándulással összekötött buszos vérplazmaadó túrákat. Korábban a főváros pályaudvarairól indultak a járatok,amelyek megálltak Tatabányán, Győrben, Mosonmagyaróváron vagy Sopronban, ott is összegyűjtötték a jelentkezőket.

A magyar iroda persze pénzt kért az utaztatásért, a szervezői munkájáért pedig az osztrák plazmaközpont fizetett neki. Újabban kisebb csoportok mennek, egy-egy autónyi ember vág az útnak. Aki már többször is odanyújtotta a karját a bécsi plazmaközpont többnyire magyar személyzetének, abból előbb-utóbb szervező is lesz. Minden új donorért harminc euró üti a szervező markát, feltéve, ha az újonc legalább három alkalommal ad plazmát. A szervezők egyike – Győr-Moson-Sopron megyében élő diplomás, ám állástalan fiatalember – úgy számol: amennyiben havonta négyszer donor lesz, s szervez tíz új embert, akkor 380 adómentes eurót keres, írja a Népszabadság.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*