Ide vándorol a bevándorlók fizetése

A nemzetközi bevándorlók világviszonylatban évente összesen több mint 400 milliárd dollárt küldenek haza családjaiknak.

A bevándorlók gyakran egyfajta informális ,,biztosítóként” szolgálnak otthon maradt családjaik számára, akiket rendszeresen megsegítenek havi fizetésükből. A szociális biztonságot tekintve ugyanakkor a legtöbb esetben maguk a bevándorlók sincsenek jobb helyzetben, mint otthon maradt családtagjaik – állítja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb jelentésében. A kiszolgáltatottság abból fakad, hogy a társadalombiztosítási rendszerben való részvétel a legtöbb alacsony jövedelmű bevándorló számára túlságosan költséges, összetett és a hozzáférés is nehéz.

Ezeknek a családoknak egyszerű szolgáltatásokra van szükségük, amelyeket kényelmesen és alacsony költségek mellett nyújtanak számukra, ilyen megoldás a mikrobiztosítás rendszere – állítja Craig Churchill, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet mikrobiztosításokkal foglalkozó szakembere. Ez a konstrukció a biztosító és a biztosított számára kölcsönösen előnyös. A bevándorlók számtalan lehetőség közül válogathatnak: ilyen a baleseti és hazatoloncolási biztosítás, a pénzküldeményekre, illetve az otthon maradt család számára nyújtott biztosítás.

Természetesen ezek a biztosítási lehetőségek önmagukban még nem garantálják a sikert a kiszolgáltatott bevándorlók helyzetének javítására. A biztosítók számára az egyik legnagyobb kihívás az, hogy milyen módon szólíthatják meg és érhetik el a bevándorlókat, illetve hogyan magyarázhatják el számukra megfelelően a konstrukció előnyeit.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a pénzváltó ügynökök és a diaszpóra egyesületek révén lehetne a legkönnyebben eljutni az érintettekhez, ugyanis ők azok, akikben az emigráns dolgozók a leginkább megbíznak.

Nehézséget jelenthet még az is, hogy a biztosító gyakran nincs az illető bevándorló anyaországában jelen, így nem világos, hogy bizonyos esetekben melyik ország jogrendszere a mérvadó. Sokszor a bevándorlók dokumentálatlan státusza is problémát jelent.

– Profession.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*