Elmarad a vasárnapra tervezett New York-i maraton

Michael Bloomberg, New York polgármestere pénteken közölte, hogy elmarad a metropoliszban vasárnapra tervezett hagyományos nemzetközi maraton.

“Nem akartuk, hogy felhő lebegjen a verseny vagy annak részvevői fölött, ezért úgy döntöttünk, hogy töröljük” a futást – fogalmazott közleményében a polgármester. Bloomberg az indoklásban azt is hozzáfűzte: a város nem engedheti meg, hogy egy sporteseményről folytatott vita, még ha az ennyire fontos is, elterelje a figyelmet a helyreállítási munkáról. A New York-i elöljáróságra és a verseny szervezőire komoly nyomás nehezedett a verseny elhalasztása érdekében a Sandy nevű szupervihar okozta pusztítások miatt. Ugyanakkor már sokan megérkeztek a városba a verseny részvevői közül.

Szivattyúzzák a vizet az épületekből New York Alsó-Manhattan városrészében 2012. november 2-án – MTI

A hét elején bekövetkezett természeti csapás miatt New Yorkban legkevesebb 41-en vesztették életüket, sok helyen még nem állt helyre az áramszolgáltatás és erős fennakadások vannak az üzemanyag-ellátásban is. A verseny, amelyen 40 ezer futó részvételére számítottak, azon a Staten Islanden kezdődött volna, amely az egyik legsúlyosabb csapást szenvedte el. Csak itt 39-en haltak meg, a közműellátási zavarokat pedig élelmiszerhiány is súlyosbítja.

Sötétek a New York-i felhőkarcolók Brooklyn felől nézve 2012. november elsején – MTI

Bloomberg szerdán határozott úgy, hogy a világ legnagyobb szabású hosszútávfutó-versenyét, az éves New York City Marathont meg fogják rendezni, hogy ezzel is demonstrálják a város életerejét. A polgármester pénteki közleményében továbbra is azt állította, hogy a maraton megrendezése nem vonna el eszközöket a helyreállítási munkálatoktól, de a megosztottság áthidalása érdekében inkább visszavonta korábbi döntését.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*