Hillary Clinton: Horvátország példa lehet a környező országok számára

Horvátország biztos pont a nyugat-balkáni régióban, olyan ország, amely példa lehet a környező államok számára – mondta amerikai külügyminiszter szerdán Zágrábban.

Hillary Clinton Horvátország NATO-szerepéről, 2013-ban esedékes EU-csatlakozásáról és a két ország gazdasági kapcsolatairól folytatott megbeszéléseket a  horvát fővárosban Zoran Milanovic miniszterelnökkel, Ivo Josipovic köztársasági elnökkel és Vesna Pusic külügyminiszterrel.

Az amerikai külügyminiszter példaértékűnek nevezte a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát modellt, a menekültügyi problémák megoldását, az állam kisebbségekhez fűződő viszonyát.Ugyanakkor bírálta a horvát befektetési környezetet. Reformokat sürgetett, a bürokrácia csökkentését és a privatizáció felgyorsítását. “Horvátország óriási potenciállal rendelkezik, de gazdasági reformokra van szüksége” – mondta Clinton, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok kész segíteni Horvátországnak ebben, és az amerikai vállalatok szívesen fektetnének be az Adria-parti országban.

Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*