Erőszak az MTVA-nál

Ma hajnali 5 órakor 40 biztonsági őr szétverte a Kunigunda utcában éhségsztrájkoló Tiszta Kezek Mozgalom táborát, a két ügyeletest erőszakkal eltávolították, és új rácskerítést húztak fel. A sztrájkolók mozgósítanak, adta hírül a 168óra.hu

26 napja sztrájkolnak a tisztességes közmédiáért annak egyes dolgozói az MTVA Kunigiunda utcai székháza előtt.

Facebook fotó: Nagy Navarro Balázs

Ma reggel öt órakor biztonságiak jelentek meg a sztrájkolók sátortáboránál és erőszakkal távolították el a köztévé előtt demonstrálókat.
– Kivonszolták az ott sátorozó aktivistákat- mondta el a Klubrádió reggeli műsorában Nagy Navarro Balázs, aki több társával elsőként éhség-sztrájkolt a tisztességes közszolgálatiságért.

A négynapos hétvégére időzített lépés miatt a tiltakozók azonnal rendőröket hívtak a helyszínre, de ezután sem térhettek vissza a Kunigunda utcai székház bejáratához, amelynek környékét egyébként építési terültté nyilvánították. Az MTVA székház mellett reggel a biztonságiak dupla sorfalat álltak, hogy így tartsák távol a tiltakozók csoportját- jelentette a Klubrádió helyszíni tudósítója.
Nagy Navarro Balázs a Facebook-on arra kért mindenkit, hogy menjen a Kunigunda utcába. Az Index tudósítója szerint nagyjából 60-80 ember lehet most a televízió Kunigunda utcai székháza előtt. A tiltakozáson több politikus is megjelent, többen beszédet tartottak, köztük az LMP-s Karácsony Gergely. A politikusok közül a helyszínen van még az ugyancsak LMP-s Schiffer András, Horváth Csaba és Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti képviselői, Varjú László a Demokratikus Koalíció politikusa.

Kirúgták őket, pert nyertek
Szávuly Aranka, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke a múlt héten nem jogerősen pert nyert az MTVA ellen a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon. A bíróság közbenső ítéletében kimondta, hogy az MTVA jogellenesen szüntette meg Szávuly Aranka munkaviszonyát rendkívüli felmondással. A rendkívüli felmondás indoklása valótlan tényekre hivatkozott. Szávuly Aranka a tárgyaláson azt nyilatkozta, hogy nem kívánja a munkaviszonya visszaállítását, az MTVA jelenlegi vezetése mellett nem látja biztosítva tisztességes újságírói munkavégzés lehetőségét. A jogkövetkezményekről az ítélet jogerőre emelkedése után dönt a bíróság.

Facebook fotó:
Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kollégáival a tetőről figyelte az eseményeket.

Nagy-Navarro Balázs esetében még folyik a munkaügyi per. A két újságíró és szakszervezetis munkaviszonyát 2011. december 27-én rendkívüli felmondással szüntették meg, az éhségsztrájk 18. napján. A bíróság megállapította, hogy a felmondás indoka valótlan volt.

Kitüntették őket
A lipcsei Média Alapítvány a Díj a sajtó szabadságáért és jövőjéért nevű elismerését október eljeén adták át egy mexikói és egy német újságíró mellett Nagy Navarro Balázsnak és Szávuly Arankának, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) két alelnökének. A lipcsei alapítvány 2001 óta évente ítéli oda az összesen 30 ezer euróval járó díjat „a sajtó szabadságáért és jövőjéért kiemelkedő odaadással küzdő újságíróknak, kiadóvállalatoknak és intézményeknek”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*