Áthárítják a bankok a tranzakciós illetéket az ügyfelekre

Ügyfeleikre hárítják a bankok a januártól fizetendő tranzakciós illetéket – írta a Népszabadság pénteken a pénzintézetek által közzétett kondíciós listák alapján.

A lap összeállításában szereplő lakossági bankoknál emelkedik januártól az átutalási megbízások, a készpénzfelvétel díja, míg a bankkártyás fizetés a legtöbb pénzintézetnél továbbra is díjmentes lesz. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter októberben jelentette be, hogy a tranazkciós illeték a készpénzes tranzakciók, például pénztári kifizetések vagy az ATM-használat után az eredetileg tervezett egy helyett három ezrelék, az átutalásoknál pedig egy helyett két ezrelék lesz. A bankok most közzétett kondíciós listáiban vegyesen szerepel a jelenleg hatályos jogszabály szerinti egy ezrelékes, illetve a miniszter által bejelentett magasabb díj – derül ki a Népszabadság összeállításából.

A pénzintézeteknek a hatályba lépés előtt hatvan nappal kell közzétenniük kondíciós listájukat. Az az ügyfél, aki nem ért egyet az új feltételekkel, hatálybalépésükig jelezheti bankjának és megszüntetheti számláját. Ezután a pénzügyi felügyelethez, vagy a mellette működő Pénzügyi Békéltető Testülethez lehet fordulni, ám a Népszabadság megjegyzi: ennek sok értelme nincs, hiszen a jogszabály lehetővé teszi a tranzakciós illeték áthárítását.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*