Már több mint 17 millióan szavaztak

Az előzetes szavazáson részt vevők száma mindkét jelölt számára elsősorban a kulcsfontosságú “ingaállamokban” nagyon fontos.Az előzetes szavazás lehetőségével élve eddig több mint 17 millióan adták le voksukat az amerikai elnökválasztáson egy friss felmérés szerint. Bár a választást hivatalosan november 6-án, kedden tartják, az előzetes szavazás lehetőségével minden államban élhetnek a polgárok.

Az előző, 2008-as elnökválasztáson a választók 30 százaléka választotta ezt a megoldást. Ezúttal 35 százalék lehet a számarányuk – mondta Michael McDonald, a felmérést készítő George Mason Egyetem professzora, az Elections elnevezésű projekt felelőse. A szavazáson részt vevők száma mindkét jelölt számára elsősorban a kulcsfontosságú “billegő” államokban nagyon fontos.


Az “ingaállamok” közül Floridában a 11,9 millióból 2,2 millióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével, Észak-Karolinában 1,7 millióan, Coloradóban 965 ezren, Iowában pedig 500 ezren. Coloradóban már a szavazók 40 százaléka adta le voksát valamelyik jelöltre. A “billegő” államok közül is kiemelkedő jelentőségű Ohio, ahol eddig 1,2 millióan szavaztak. Ingyen jógaórákat kínál az elnökválasztás napján, november 6-án egy washingtoni jógaklub. A Flow Yoga Center minden óráját ingyenesen látogathatják kedden a szavazók. Az iskola ezzel akar hozzájárulni ahhoz, hogy az amerikaiak “újra összejöjjenek”. A jógaközpont csupán annyit kér a látogatóktól, vigyenek magukkal igazolást arról, hogy jogosultak szavazni. Azok, akik még nem érték el ezt a kort, annyit fizetnek az óráért, amennyit akarnak, például egy dollárt.

Az elnökválasztás megihlette a nagy cégeket is, a Pizza Hut étterem lottójának nyertesét egy életre ellátják pizzával, a JeBlue társaságnál pedig külföldi utat nyerhet egy szavazó, aki a vesztesre adta le voksát.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*