Az én Hollywoodom

Az én Hollywoodom – Bokor Balázs újabb könyve. 2012 novemberében jelenik meg Budapesten, a Média Mix Kiadó gondozásában Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul legújabb, immár hatodik könyve, amely „Az Én Hollywoodom” címet viseli. A tervek szerint november végén több ünnepélyes könyvbemutatóra kerül sor, ahol a könyv „szereplői” közül is többen jelen lesznek. 

A könyv előszavában a szerző ezt írja: „Az én Hollywoodom nem feltétlenül azonos más Hollywoodjával vagy magával az igazi Hollywooddal. Az én Hollywoodom azoknak a – töményen kapott – élményeknek a halmaza, amit öt év alatt a helyi közegben, a művészet területén szereztem meg. No, és nem csak a filmről szól. Az én Hollywoodom sokkal tágabb a filmes Hollywoodnál. Egy olyan Hollywood, amelyben benne van persze a film is, de a művészet több más ága is. Egy olyan Hollywood, ami kizárólag az én saját élményeimen keresztül alakít ki egy Hollywoodot. Ezért aztán nem lehet azt várni tőle, hogy minden benne legyen. Nincs benne például Hollywood őskora, a stúdiók alapításának története, a korai hollywoodi időszak magyar sztárjainak és sztárocskáinak sztorijai.

Írtak erről már sok-sok könyvet. De, a mai kor hollywoodi szereplői közül is csak azok vannak benne, akik valamiért velem kerültek kapcsolatba. Sőt, azok sem mind. Egyesek csak minden ok nélkül maradtak ki az én Hollywoodomból, mások meg azért, mert okom volt rá, hogy kihagyjam őket. Ez senkit sem minősít semmilyen irányban sem. Pusztán az én Hollywoodomba az került be, aki az én Hollywoodomban pozitív értelemben volt benne az öt év alatt. Tehát szó sincs arról, hogy bármilyen szempontból teljes képet adjon. Azaz, mégsem! Egy szempontból, az én szempontomból azért majdnem teljes. Ja! És még egy fontos elem! Az én Hollywoodom valamennyi szereplője abban közös, hogy magyar vagy magyar származású. Magyar! Ennek eredményeképpen azt is mondhatnám, hogy az én magyar Hollywoodomról szeretnék beszélni. Ez a könyv, mint minden eddigi könyvem a saját szórakoztatásomra készült. Csak örömmel tölt majd el az, ha mások szórakoztatását is szolgálhatja. Ha így lesz, akkor még sok-sok Hollywoodról lehet majd beszélni, hiszen mindenki mást szűr le magának, mindenki mást jegyez meg Hollywoodról. Jó szórakozást az Önök Hollywoodjához…”

„Az én Hollywoodom”-hoz L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára írt ajánló előszót.

„Bokor Balázs legújabb könyvében egy különleges, és sokszor jó értelemben is megdöbbentő sétára viszi az olvasóit. Los Angeles, pontosabban Hollywood utcáit járhatjuk vele, a kultúrát és a filmet rajongásig szerető diplomatával, akinek – mondhatni – minden sarkon, minden épületnél eszébe jut egy történet, amit szórakoztatóan oszt meg velünk. Ráadásul olyan történeteket, amelyek egyszerre szólnak a filmvilág fővárosáról és rólunk, magyarokról. A könyvet olvasva, Bokor Balázzsal sétálva folyamatosan rácsodálkozunk valakire: nem is tudtam, hogy ő is magyar volt, ő is kötődik hozzánk.

A magyar kultúra nem kívánhat magának jobb diplomatát, mint amilyet e könyv alapján Bokor Balázsban megismerhetünk. E remek könyvet író diplomata ugyanis a világra nyitottan keresi a kapcsolódási pontokat a nemzetközi és a hazai kultúra, a kinti és az itthoni filmművészet között. És nemcsak a nagybetűs, csillogó, igazi hollywoodi kapcsolatokat, hanem az egészen apró, az évek múlása miatt mára jelentéktelennek tűnő, megkopottakat is. Elképedve olvastam személyes történeteit, amelyek akár diplomáciai jelentésként is felfoghatóak lennének, és amelyek azt bizonyítják, hogy a Los Angelesben töltött évek alatt rengeteget tett a magyar kultúra és kulturális diplomácia érdekében.

Nehogy azt gondolják, hogy Bokor Balázsnak Az én Hollywoodom című könyve egy újabb útikönyv, filmes szakkönyv vagy egy unatkozó diplomata önvallomása. Nem! Ez egy olyan mű, ami megjelenésétől kezdve forrása lesz a magyar filmtörténetnek, vagy a világban szétszóródó magyarokról szóló kutatásoknak. Ugyanakkor szórakoztató irodalom lehet mindazok számára, akik már jártak Hollywoodban, de nem volt szerencséjük Bokor Balázshoz hasonlóan alapos idegenvezetőhöz. Illetve azoknak is, akik csak készülnek a filmvilág fővárosába, és a nagy utazásra nem a szokott módon szeretnének felkészülni. Ez a könyv egy különleges, ismeretlen, de számunkra nagyon fontos és kedves Hollywoodot és Los Angelest mutat be.

Bokor Balázs könyvének elolvasása után szerintem tényleg nem fogunk azon csodálkozni, hogy a tengerentúlon néhányan földönkívüli csodabogaraknak látnak bennünket, magyarokat, jobb esetben olyan talpraesett figuráknak, akik mások után lépnek be a forgóajtón, de előttük mennek ki azon.

Bokor Balázs könyve, a címe ellenére nemcsak az ő Hollywoodja, hanem a miénk is. Olvasó és a világot felfedezni akaró magyaroké.. Jó szórakozást az Önök Hollywoodjához…”

Fentiek alapján méltán várhatjuk hát, hogy a könyv sikeres lesz, jó karácsonyi ajándéknak minősül majd. Jelenleg, előzetesen a Média Mix Kiadónál ezen az e-mail címen lehet megrendelni: azenhollywoodom@gmail.com A könyvnek természetesen van már saját oldala „Az én Hollywoodom” a Facebook-on is.

Amerikai Hírújság

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*