“Az oroszok már a spájzban vannak”

“Az oroszok már a konyhában vannak” mondhatnánk így is, hiszen nemrég arról számoltunk be, hogy Hévíz városa orosz turistákra hajt. Úgy tűnik megfordult a tendencia és az Európa szerte híres magyar  fürdővárosok a nyugati, amerikai vagy angol turisták helyett orosz gyógyulni vágyó gazdagokra pályázik.

Golubev Alekszej  ” ZATO ” zárt Atomvárosok Asszociációjának elnöke köszöntötte a vendégeket Harkányban, a Thermal Hotel konferencia termében. Dr. Imri Sándor Harkány Város polgármestere üdvözölte a magas rangú küldöttséget, és a konferencia résztvevőit, akik a fürdővárosba látogattak. Egy perces megemlékezéssel indult a rendezvény, az 1956-os események tiszteletére.

Dr. Imri Sándor hangsúlyozta beszédében, hogy az egész világon érdekes e vidék a vendégeknek, és mi is érdeklődünk az Önök városai iránt. Hosszútávú gyümölcsöző kapcsolatot várunk mindkét részről. Minden orosz vendéget szeretettel vár Harkány városa. Golubev  Úr elmondta, hogy nagyon örül,  hogy itt lehet az Isten által megáldott Földön – e vidéken. Tájékoztatást adott, hogy mit kell tudni az úgy nevezett zárt Atomvárosokról. Először is ezek a városok körül vannak zárva, a lakosság kilépési engedéllyel közlekedhet – nehogy kivigyék az ipari titkokat. 1992-ben alapították a Szövetséget, melyhez 10 város tartozik. Az Európai részen 2, az Uralon túli részen 5, Szibériában  pedig 3 település tagja a Szövetségnek. Átlagosan 730 ezer  lakosa van összesen a városok Szövetségének. Kedvező az infrastruktúra a többi városhoz képest. A fizetési ráta itt a legmagasabb. Az átlagfizetés 1500 dollárnak felel meg.

A jó szakemberek képzett gyári munkások 2-3000 dollárnak megfelelő fizetést kapnak. A hátrány: viszont hogy távol vannak az úgy nevezett gócpontoktól és a ki-belépés korlátozott. Az atomenergia üzemanyag gyártástól a digitális eszközöktől az öntvényekből készült tárgyakig a kábel szivattyúig sokféle termék gyártással büszkélkedhetnek. Érdekességként az egész országot ellátják hagymakupolával és akár 100 évig is ragyoghatnak a különleges megmunkálásnak köszönhetően. A műholdgyártásuk  a legmagasabb technikai szinten van az egész világon. A Londoni Olimpián is sikerrel szerepeltek az Atomvárosok sportolói. A lakosság fontosnak tartja a pihenést és a gyógyulást.

A legkedveltebb úti céljaik a Fekete-tenger, Bulgária, Törökország, és Karlovy vary ( Csehország ). Remélhetőleg hamarosan minél többen látogatnak az Önök városába, és kipróbálják az Önök híres gyógyvizét. A többi Atomváros polgármesterei is bemutatták a városaikat. Ma már nagy hatalmuk van az egész országban. Közgyűlés irányítja a Szervezetet, elnököt 2 évente választanak. Jaketyinburgból rendszeres járat közlekedik Budapestre. Jaketyinburgban működik a Magyar Konzulátus, és ezenkívül 20 országnak van itt képviselete. Tiffán Zsolt a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke ismertette a térség gazdasági és turisztikai helyzetét. Lermontov érem kitüntetésben részesült Dr. Imri Sándor polgármester, Lévai Miklós a TDM helyi szervezetének vezetője, Feketéné Dr. Fényi Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Osztály, Egészségipari Osztály Osztályvezetője. A kapcsolat kiépítésért kapták az elismerést.

Vasas Csaba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*