Külföldre menekülhetnek a magyar cégek

Egy módosító javaslat szerint a vállalatok ezen túl az iparűzési adónak csak a 80 százalékát igényelhetik, ami súlyosan fogja érinteni a nagyobb cégeket. A nagykereskedelmi társaságok most már megtehetik, hogy külföldön adózzanak, így valószínű élni is fognak a lehetőséggel.

Nagyságrendileg ezermilliárdos uniós támogatásért már a második Matolcsy csomagot jelenti be a kormány. Ez a második csomag a 367 milliárdos újabb intézkedéseket tartalmaz. „Ami adózás szempontjából releváns – a közműadó mellett, amelynek a részletei még nem ismertek, a pontos szabályozás nem tudható – az iparűzési adó vonatkozásában történt szabályozási módosítás” – mondta a GazdaságTV-nek Kalocsai Zsolt, az RSM-DTM adószakértője.. A matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett csomag részeként 2013 január elsejétől az iparűzési adó tekintetében történt javaslat, amely azt mondja ki, hogy az ipa alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százaléka lesz levonható.(A csomag további részleteiről  bővebben itt olvashat!)

„Ez különösen a nagykereskedelmi cégeket fogja súlyosan érinteni” – vélte Kalocsai Zsolt, aki szerin t az intézkedés meghozatala előtt annak hatásait, illetve az ipa hátterét alaposan meg kellett volna vizsgálnia a gazdasági kormányzatnak, ugyanis transzparens adózási eszközökkel lehet már olyan struktúrákat adni a nagykereskedelmi társaságok számára, amelyek lehetővé teszik azt, hogy tevékenységüket az országon kívülre tegyék, ugyanakkor kereskedelmi tevékenységükkel ugyanazt a célt elérjék, amit magyarországi működésükkel.

„Gondolok itt jellemzően az adóregisztrációra, és ennek az lehet a hátránya – illetve a cégek számára az előnye, hogy a tevékenység megmarad, ugyanakkor mind iparűzési adó, mind társasági adó alapjuk teljes egészében kikerül Magyarországról„ – mondta az adószakértő. Ez költségvetési szempontból jelentős kiesés lehet a költségvetés szempontjából. „A másik szempont az ellenőrizhetőség, az ipa ellenőrzése önkormányzati hatáskör volt, nyilvánvaló, hogy ez hatékonysági szemszögből nem kielégítő, hiszen az önkormányzatok nem rendelkeznek a NAV eszközeivel, így kérdéses, hogy be tudják szedni az ipa módosításából származó 35 milliárd forintos pluszbevételt.” – vélte Kalocsai Zsolt, aki szerint így az ipa szempontjából a Matolcsy-csomagban foglalt intézkedések erősen kétségesek.

Forrás: piacesprofit.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*