Hunyadi évnyitó Bostonban

Az idei központi témához igazodva zajlott a bostoni Kettesek őszi „Nyilt Napja „szeptember 22-én. Ezen a cserkészek és érdeklődő gyerekek és családjaik vesznek részt minden évben, hogy betekintést kapjanak a cserkészéletbe. Idén is több mint százan jöttek el, sokan újak is, és szálltak vízre.

Meleg, őszi időben, egy kellemes vízitúra végén a Minuteman State Parkban kötöttek ki a részvevők. Itt csoportokra váltak szét, a kiscserkész rajok forgószínpaddal vették át próbapontokat, a nagyok természetbeni örsi órán élvezték a tájat és érdekességeit. A szülőket előre megkértük, hogy töröknek öltözve vegyenek részt, így már a sorakozónál (a Papák “Kopaszodó Sas” őrse és a Mamák “Gilisztaűző Varadics” őrse (ez egy virág)) kiderült, hogy a magyar cserkészeink mellett “gyanús” felnőttek is jelen vannak a parkban.

A felnőttek tanultak pár szót törökül (Marhaba  = Hello, és Basari = Győzelem voltak a legnépszerűbbek), majd a Hunyadi kor történelméről hallottak a vezetőktől. Bele is zavartak a parkban portyázó törökök a kiscserkész örsi órák életébe… még jó, hogy a bátor őv-k megvédték őket.  Ezután a felnőttek  kézműves munkát végeztek , a Mamák egy török sátrat készítettek rudakból, anyagokból, a Papák pedig falapokból pajzsokat az őrseink számára, ezeknek év közben jó hasznuk lesz. Volt furulyázás és énektanulás is.

Két héttel ezelőtti cserkészetünkön Hunyadi János édesanyja egy gyűrűt kapott a királytól, hogy amikor újszülött kisfia majd ötéves lesz, azzal hozza vissza a királyhoz, aki átveszi majd, hogy lovaggá nevelhesse. Útnak is indultak az ötéves Jánoskával Budára, ám mielőtt odaértek volna, egy fekete holló lecsapott és ellopta a gyűrűjüket. Ez a fekete holló a nap folyamán sokszor előbukkant, hol távoli fák között, hol egy kenuban evezett el a partról épp induló cserkeszhajók előtt, hol a tábortüzünk környéken szemtelenkedett. De az utóbbival megbánta, mert a kiscserkész-vitézeink serege rázúdult, elkapta és visszaszerezte a gyűrűt. Ennek fejeben Zsigmond király már vitézi udvarába fogadhatta a kisfiú Hunyadit.

A tábortűz témája a fekete holló meséjén kívül a törökökkel való éves küzdelem volt, a nagy-cserkeszek új zászlót avattak, és az eddigit Turul rajról idén a Fekete Holló névre nevezték át magukat.  Végül békés evezgetéssel hazatért a sok hajó és a csapatújság legújabb példányát is magukkal vihették haza.
Így indult el a Hunyadi év Bostonban.  Reméljük, még sokszor felhangzik majd az új éves csatakiáltásunk:

“Hunyadi!Gyere ki!
Ég a várad ideki!
Szulejmán! Figyelj mán!
Reszkess Török! Fúj-fúj-fúj.
Hajrá Magyar! Húj-húj-húj!

Fogarasi Miklós, Boston

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*