Százéves szkúnert találtak Los Angeles mellett

Azonosították azt az ötárbocú, 1903-ban épült szkúnernek a roncsát, amelyet Los Angeles mellett találtak meg még tavaly.Egy 109 éves hajó roncsát találták meg Los Angeles közelében az óceán fenekén két évtizeddel a kutatás megkezdése után – közölte a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (angolul: National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA).

A George E. Billings nevet viselő árbocos fát szállított a 20. század elején a nyugati partról Hawaiira illetve Latin-Amerikába. A víz alatti régészekből és történészekből álló csapat 2011 végén találta meg a roncsot Santa Barbara mellett – számolt be a felfedezésről Robert Schwemmer, a NOAA munkatársa.

Az ötárbocú szkúnert 1903-ban, Port Blakely-ben (Washington) építette a Hall Bros. hajózási társaság. Amikor a vízi járművet tulajdonosai halászbárkává alakították, az amerikai parti őrség arról tájékoztatott, hogy a hajóban végig választófalakat kell építeni, különben minden nap 500 dollárra megbírságolják a társaságot – fejtette ki Schwemmer az OurAmazingPlanet nevű honlapnak. A tulajdonosok azonban nem vállalták a hajó átépítésének költségeit, s inkább felgyújtották az árbocost, majd hagyták elsüllyedni.

Egy 1941-es újságcikk szerint a tulajdonos egy ismeretlen korallzátonysziget felé vontatta a hajót. „Az utóbbi húsz év kutatásait egy napilapban megjelent fotó alapján végeztük” – summázta Schwemmer. A szakemberek végül három búvárcsapat segítségével találták meg a roncsot azon a helyen, amelyről a kép alapján azt valószínűsítették, hogy ott süllyedt el a washingtoni hajó. Bár a fából készült törzs teljesen elenyészett, sikerült több vasat illetve fémalkatrészt felszínre hozni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*