Eltűntek a szuperjachtok

Korábban sosem látott magasságokban szárnyalnak a luxusmárkák árfolyamai, rekordot rekordra halmoznak az aukciós házak, a gazdagok pedig egyre gazdagabbak lesznek.

Látszólag mindenki boldog, aki vagy az utóbbi csoportba tartozik, vagy közvetlenül belőlük él, egy, nem is olyan apró területről azonban mintha megfeledkeztek volna. A szuperjachtok eladásai ugyanis emberemlékezet óta nem látott mélységbe zuhantak, láthatóan pedig ott is terveznek maradni hosszú-hosszú évekre.

A változás valóban drámai: a 130 lábnál, azaz durván 40 méternél hosszabb piaca a gazdasági válság 2008-as beköszöntével egyetlen év alatt a korábbi tizedére esett vissza. A drasztikus csökkenés egyik oka valóban a válságban keresendő, hiszen itt rövid idő alatt komoly vagyonok tűntek el, ugyanakkor egyéb okokra is visszavezethető. Az “old money” burzsujok már értelemszerűen hamarabb beszerezték szuperjachtjukat – mármint azok, akiket lázba hoznak a bazinagy hajók-, a “new money” meg egyrészt kevesebb lett, másrészt nem feltétlenül akarnak egy hatalmas jachttal parádézni a válság kellős közepén. Utóbbira vagyoni helyzettől függetlenül többen is rájöttek: egy hajóépítő szerint ugyanis egy, a kikötőbe befutó szuperjacht mindenkiből azonnali ellenszenvet vált ki, ezt pedig senki nem élvezi igazán, pláne nem a nyaralása alatt.

cikk folytatása —->

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*