Dél-amerikai milliomosokra hajtanak a privát bankok

A svájci privát bankok a fejlett piacokon, főként Európában és Amerikában tapasztalható kedvezőtlen szabályozói változások miatt kitörési utat keresnek, olyan régiók felé mozdulnak el, amelyek magas növekedést tudnak biztosítani a jövőben. A feltörekvő piacok kitűnő célpontot jelentenek, hiszen itt bőven a szektor átlaga felett nő a vagyonos ügyfelek száma, egyes becslések szerint például Dél-Amerikában 2016-ig 50 százalék felett nőhet a kezelt vagyon. Több különböző stratégiát is követhetnek a bankok, a lényeg viszont az, hogy a helyi jelenlétüket megerősítsék, mert az offshore vagyonkezelés már nem olyan jó hívószó, mint korábban – írja a San Francisco Chronicle.

Szakértők szerint már önmagában nem elegendő az, hogy a privát bankok várnak arra, hogy a külföldi ügyfelek Svájcba hozzák a pénzüket, a helyi jelenlét nagyon fontos. Ezt vallja Dél-Amerika második legnagyobb hitelezőjének, a Banco Bradesco elnöke Joao Albino Winkelmann is. Sok évvel ezelőtt még nagyon sok ember tartotta a pénzét Genfben, azonban ez már történelem, a brazilok döntő többsége a kivitt pénzeket hazahozta és helyi szereplőknél fekteti be a pénzét.

Több okból is logikus lépés a svájci privát bankok szempontjából, hogy Dél-Amerikát célozzák meg. Egyrészről a Boston Consulting Group becslései szerint a régió 3500 milliárd dolláros vagyonkezelési piaca 2016-ig több mint 50 százalékkal fog nőni. Másrészt a helyi ügyfeleket a vagyonok külföldre menekítésétől elriasztja, hogy a helyi szolgáltatóktól alacsony díjak mellett is magas hozamokat várhatnak el, köszönhetően a magas kamatkörnyezetnek.

Mindezek fényében nem lehet csoda, hogy a privát bankok közül több nagyágyú is Latin-Amerika felé vette az irányt. A UBS körül néhány hete beszélik azt, hogy tárgyalásokat kezdett a Brasil Plural SA Multiplo-val, amely jelenleg a BNP Paribas tulajdonában van, és 50 millió dollár feletti vagyonnal rendelkező ügyfeleket szolgál ki. A Credit Suisse ebben az évben növelte részesedését a Hedging-Griffo-ban, amely szintén Brazíliában vagyonos ügyfeleket szolgál ki. A Julius Baer több akvizíciót is tett, egy évvel ezelőtt 30 százalékos tulajdonrészt vásároltak a GPS Investimentos Financeiros e Participacoes-ben, miközben ebben az évben a Merrill Lynch Egyesült Államokon kívüli vagyonkezelési üzletágát vásárolta meg.

 

Forrás:portfolio.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*