Obama mellett a francia párt

A szocialista francia kormányzat az elmúlt napokban egyértelműen jelezte, hogy a demokrata párti Barack Obama újraválasztását tartaná szerencsésnek az amerikai elnökválasztáson a konzervatív Mitt Romney ellenében. Az Európában szokatlannak számító állásfoglalásra még soha nem volt példa Franciaországban.

Laurent Fabius külügyminiszter a múlt héten még elzárkózott attól, hogy a felmérések szerint fej fej mellett haladó elnökjelöltek közül bármelyiket is támogatásáról biztosítsa. Hasonló diplomatikus nyilatkozatokra kérte politikustársait is.Az európai ügyekért felelős államtitkár, Bernard Cazeneuve azonban kedden már nem fogalmazott ilyen óvatosan. Az LCI hírtelevízió azon kérdésére, hogy szeretné-e, ha Obamát újraválasztanák, a francia kormány tagja azt válaszolta: ‘Ami engem illet, én teljesen ezt kívánom, és meg lennék lepődve, ha a kormány más szeretne’.

Szerdán már Jean-Marc Ayrault miniszterelnök is egyértelműen azt mondta, hogy Párizs a demokrata párti elnökjelölt győzelmét tartja kívánatosnak. Arra a kérdésre, hogy a november 6-i amerikai elnökválasztáson kit választana, a francia kormányfő azt válaszolta, ha amerikai állampolgár lenne, ‘habozás nélkül Obamára szavazna’. A hivatalban lévő amerikai elnök mellett eddig csak Franciaország foglalt állást ilyen nyíltan Európában. Az egyértelmű véleménynyilvánítás nagyon szokatlannak számít a politikai életben, ahol a diplomácia mindenekelőtt óvatosságot követel meg – adta hírül az MTI.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*