Obama Chicagóban leadta szavazatát

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön, 12 nappal az egyesült államokbeli választások előtt Chicagóban leadta a szavazatát.Ezzel Obama lett az Egyesült Államok első hivatalban lévő elnöke, aki élt a korai voksolás lehetőségével. A first lady, Michelle Obama szintén az illinois-i metropoliszban, de már múlt hétfőn leszavazott.

A szavazókörzetben Barack Obamát megkérdték, hogy igazolja magát.A Fehér Ház jelenlegi lakója, aki kiélezett küzdelmet folytat az elnökségért republikánus kihívójával, Mitt Romneyval, azt reméli, hogy személyes példáját számos híve követni fogja. Az Obama-kampánystáb egy csütörtökön útjára indított televíziós hirdetésben emlékeztetett rá, hogy a 2000-ben megrendezett választást mindössze 537 floridai szavazattal George W. Bush republikánus texasi kormányzó nyerte meg Al Gore demokrata alelnökkel szemben.

A reklámfilm narráció azokat szólította meg, akik úgy gondolják, hogy a szavaztuk “nem fontos” és emlékeztetett rám hogy annak idején talán épp 537 ember gondolhatta ugyanígy. A várakozások szerint november 6-ig több tízmillióan élhetnek a lehetőséggel, de számuk elérheti a jogosultak akár 40 százalékát is.Az eddig leadott szavazatokkal kapcsolatban mindkét kampánystáb bizakodó. A republikánusok szerint Obamának idén nem sikerült meghatározó túlsúlyra szert tenni, mint 2008-ban, a demokraták szerint pedig az elnök biztosan vezet, főleg az egyik kulcsfontosságú “ingaállamban”, Ohióban.
A tipikus korai szavazó nagyon sokáig idősebb, ideológiailag motivált és politikailag tájékozott fehér, azaz inkább republikánus volt. Ezen Obamának sikerült változtatnia, amikor 2008-ban nagy számban, főleg a délkeleti államokban arra mozgósította a feketéket, hogy éljenek a lehetőséggel. Floridában például sokan a választás napja előtti vasárnap adták le a szavazatukat, a helyi egyház  szervezésében. A 2008-as demokrata siker hatására 2010-ben több, republikánusok kormányozta államban lépések történtek a korai szavazás  lehetőségének korlátozására. Ezek között szerepel a fényképes igazolvány követelményének bevezetése, a korai választási periódus lerövidítése és a regisztrációs feltételek módosítása.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*