Ökoparadicsom lesz a Hawaii-szigetből

Négy hónappal azután, hogy felvásárolta közel az egész Lanai-szigetet Hawaiin, Larry Ellison milliárdos bejelentette: ökoparadicsomot varázsol a területből. A vízió nagyszabású, pénz pedig van bőven.

Napenergia, elektromos autó, tengervízből átalakított friss víz, mely egy organikus farmot táplálna. A vízió szép, kérdés, hogy mit szólnak hozzá a lakók. Az Oracle szoftvergyártó elnöke David Murdocktól vásárolta meg körülbelül 500 millió dollárért a szigetet júniusban. Lanain két rezort és több golfpálya van, kereskedelmi és lakónegyedek, valamint hatalmas ananászföldek, melyek most kihasználatlanul fekszenek. A földvétel óta Lanai háromezer lakója arra vár, hogy megtudja: mik a szándékai Ellisonnak, akinek egyelőre még otthona sincs a szigeten.

A CNBC-vel készült interjújában a milliárdos először beszélt terveiről. Lanai lesz a fenntartható vállalat modellje. A víz- és az elektromos szolgáltatás is a kezemben van. Utóbbit átformáljuk, hogy fotovillamos és napenergiát nyerjünk, melynek segítségével a tengervizet friss vízzé alakítjuk – közölte Ellison.

Emellett a hagyományos járműveket felváltják az elektromos masinák, és megváltoztajuk a gazdálkodást is, ami remélhetően hamarosan valódi, kiváló minőségű organikus termékeket fog exportálni Japánba és máshová.A tervek szerint a helyiek minden segítséget megkapnak, hogy elindítsák saját üzletüket. Az egész olyan lesz, mint egy kis fenntartható labor – tette hozzá.A Reutersnak nyilatkozó lakosok többsége üdvözölte a terveket. Már évek óta a fenntarthatóság jegyében dolgozunk. Tisztában vagyunk vele, hogy nem lehet kizárólag a turizmusra alapozni a sziget gazdaságát – mondta el az egyik lakó.

A milliárdos egyelőre még nem jelentette be terveit a lakosságnak nyílt fórum keretében. Ezt azonban nem bánják a helyiek, akik gyakran voltak frusztráltak a meg nem valósult tervek miatt, amelyeket Murdock vázolt fel számukra a nyilvános találkozókon.

Forrás:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*