Mától bankszámláinkat is online ellenőrizhetjük

A kötelező biztosítás mellett mostantól banki költségeinket is ellenőrizhetjük néhány kattintással. A Biztosítás.hu internetes portálon elérhető legújabb alkalmazás 12 hazai bank 70 számlatermékét feldolgozva mutatja be, hogy mennyit is fizetünk valójában bankszámláink után. A portál szerint a bankszámlák díjai közötti különbségek újabb jelentős lakossági megtakarításokra adnak lehetőséget.

Sokan meglepődnek majd, mennyit is fizetnek évente bankszámlájuk után, ha az új alkalmazás segítségével ellenőrzik banki költségeiket. A helyzet leginkább a kötelező biztosítás évekkel ezelőtti állapotához hasonlítható, amikor még csak kevesen tudtak arról, hogy lényegesen olcsóbb áron is megkaphatják ugyanazt a szolgáltatást és így indokolatlanul magas biztosítási díjat fizettek.

Bár a bankok hasonló számlacsomagjai által nyújtott szolgáltatások alig különböznek egymástól, a szolgáltatási díjak között mégis több tízezer forintos eltéréseket találunk. Miközben az elérhető legolcsóbb lakossági számlák éves költsége alig 4 ezer forint, a magyar ügyfelek mégis több mint 25 ezer forintot fizetnek átlagosan bankszámlájukhoz kapcsolódóan. Nem ritkák az 50, sőt a 100 ezer forinthoz közeli éves díjú bankszámlák sem, azonban mindez csak néhány tudatos banki ügyfél figyelmét vonta magára ez idáig.

Mivel egyes bankköltségeket csak évente egyszer, míg másokat havonta, kisebb részletekben csepegtetve számolnak fel a pénzintézetek, a tényleges bankköltségek mértéke elbújik a bankszámlatörténet sorai között. A legtöbben így nem is veszik észre a néhány száz forintosra darabolt banki költségeket, mások pedig egyszerűen azt gondolják, hogy ezen költségek megfizetése elkerülhetetlen. Néhány éve ez még valóban így volt, de ma már szerencsére nem igaz.

A hazai bankok között ugyanis – a hitelezési piac folyamatos szűkülését követően – jelentős verseny alakult ki a számlaügyfelekért. Megjelentek az úgynevezett „nullás” csomagok, illetve a direkt banki szolgáltatások. Mindez megteremtette a lehetőséget a jelentősen olcsóbb bankszámlák eléréséhez, vagyis aki ellenőrzi jelenlegi bankszámlájának díjait, az minden bizonnyal talál magának jelentősen olcsóbb ajánlatot.

A Biztosítás.hu új alkalmazásával a banki számlaajánlatok megismerésén túl lehetőség van a megtakarításhoz szükséges váltások online kezdeményezésére is. A számlaváltás tekintetében körülbelül egy hónapos átfutási idővel számolhatunk, amiben az alkuszon kívül a kiválasztott új bankok is segítségünkre lesznek. A hazai bankok ugyanis az Európai Bizottság Egyszerűsített Bankváltásról szóló előírásának megfelelően a számlaváltásokkal kapcsolatos teendők egy részét – a számlaváltó ügyfelek meghatalmazása alapján – ma már egymás között intézik.

A bankszámlaváltással elérhető jelentős megtakarításokra a januártól bevezetésre kerülő (átutalásokat és készpénzfelvételeket terhelő) banki tranzakciós adók is ráirányíthatják a figyelmet. Mindezt paradox módon a bankköltségek emelkedése helyett a számladíjak csökkenése idézheti elő, amennyiben az ügyfelek nagy számban szembesülnek tényleges bankköltségeikkel és átszerződnek a kedvezőbb ajánlatokat kínáló bankokhoz.

OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*