Tutajos cserkészek a Tiszán

Hihetetlen élmény volt, remekül sikerült. Tizenöt cserkész vett  részt Argentínából, Felvidékről, Magyarországról és Németországból. Jándon másfél nap alatt felépítettük a tutajt, majd egészen Tuzsérig ereszkedtünk a Tiszán.

Egy ilyen járművel naponta átlagosan huszonöt kilométert lehet megtenni, feltéve, hogy evezünk is. A tutaj egész jól kormányozható egy hosszú evezővel a tatról, a kapitány állásából. A folyó sodrására hagyatkozva 2,3 km/h, evezve akár 5 km/h sebességet tudtunk elérni.
A legénységet három, egyenként négy fős őrsbe osztottuk:
1. A “bal” evezős őrs
2. A “jobb” evezős őrs
3. A “napos” őrs

Az evezősök (meglepő módon) eveztek, a naposok pedig kiszolgálták a legénységet (sütemény, gyümölcs, limonádé…), gondoskodtak az élelemről, megfőzték az ebédet, vacsorát, stb. Emellett különféle tisztségeket is be kellett töltenünk. Így volt biztonsági-, elsősegély-, beszerzési-, program-, zászló-, térkép-, fedélzet-, média-, napló-, kézműves-, horgony, kenu-, és ivóvíz-felelős. Utunk során a tutajon főztünk, játszottunk, aludtunk. A beszerzést egy szárazföldi kísérőjárművel intézte Nusi (köszönjük neki és kedves családjának).

Többször találkoztunk túrázó kenusokkal is, mindannyiuk figyelmét nagyon felkeltette a tutajunk!

A résztvevők: Argentinából Demes Sanyi (18), Felvidékről Lengyel Zoltán (35) , Magyarországról Barna János (14), Bognár Gellért (387), Bürger Vera (1999), Móritz Miklós (387), Sefcsik Maris (1026), Szabó István atya (118), Szöllősy Vágó János (96), Szőnyi Zsófi (442), Vida Kriszta (1026), Németországból Győry Kati (67), Keve Tibor (76), Lauber Dávid (76), Lauber Paloma (67). A számok a résztvevők csapatszámat jelzik.
Köszönjük mindenkinek a siker érdekében nyújtott segítségét: a Külföldi Magyar Cserkészszövetségnek, Koncz Zoltánnak (Jánd polgármestere), Lomniczi Mátyásnak, a Vízi-rendészetnek – Vásárosnaményi Rendőrőrsnek, a Magyar Cserkészszövetségnek, Mérö Lizinek, Solymosi Balázsnak, Szabó István atyának, Szemerédi Tibornak és másoknak!

Ennek a túrának a célja a jövő évi JUBILEUMI tutajtúra előkészítése volt!
A “Tutajtúra – 2013” részletei hamarosan megtekinthetők lesznek ezen a honlapon: www.tutajtura.com. Hamarosan felteszünk fényképeket meg videót a 2012-es tutajtúráról is!

Demes Sándor, Buenos Aires, Argentína

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*