Sportkocsival jár csodákat osztogatni és csapvizet áldani

Peter Popoff nem egyszerű figura. A nyolcvanas évek elején kezdte sápolni az emberi hiszékenységet és a mai napig is ebből él, nem is akárhogy. Vigyázat! Cikkünk olvasásának mellékhatásai lehetnek: elkerekedő szemek, akkut fejcsóválás és viszkető tenyér.

A kezdetek
Peter Popoff nem volt mindig csaló. Legalábbis nem tudunk róla, hogy 1946. július 2-án Hamburgban a születése napján átverte volna a szülészdokit, azonban miután szüleivel Amerikába emigrált, a szabadság hazájában már megvillantotta különleges tehetségét. Feleségül vett egy Elizabeth nevű nőt, letelepedett a kaliforniai Uplandben, majd mély vallásos hevületben pénzt kezdett gyűjteni egyik fenomenális tervéhez; hőlégballonokon akart Bibliákat küldeni az NDK-ba. A hatóságok felfigyeltek a nyilvánvaló marhaságra gyűjtögető szélhámosra, azonban mielőtt vizsgálatot indítottak volna ellene, ő szépen elsétált a rendőrségre és bejelentette, hogy az irodájába ismeretlen tettesek betörtek és elvitték az összes eddigi felajánlást. Szörnyű mik vannak, ugye?

Már a hőlégballonos sztori előtt elkezdett vallási témájú könyveket okádni magából, miközben a televíziók képernyőjén is egyre többet tűnt fel az arca. Elkezdett olyan show műsorokat szervezni, melyekben embereket hív a színpadra, a közönség legnagyobb megdöbbenésére megmondja, hogy az illető milyen betegségben szenved, aztán „isteni képességét használva” megáldja és meggyógyítja az illetőt. A műsor egyre sikeresebb lett, majd amikor adásonként kettő-három rokkant állt fel a tolószékből és legalább ennyi rákos beteg esett hanyatt „gyógyultan” Popoff Atya áldása nyomán, a felajánlások és adományok záporozni kezdtek a csaló bankszámlájára. A tisztább elméjű nézők ugyan nem rejtették véka alá azon véleményüket, hogy az Atya egyszerű szélhámos, és sorra láttak napvilágot gúnyos hangú cikkek is, azonban emberünk ezeket a Sátán művének nevezte és több szót nem is fecsérelt a fanyalgókra. Akkor ütött be a gikszer, amikor a híres szkeptikus, James Randi segítőivel együtt rászállt az önjelölt prófétára, és bebizonyította, hogy a csaló egy rejtett fülhallgatón keresztül a színfalak mögött kuporgó feleségétől kapja az infókat a színpadra hívott emberek egészségi állapotáról.

Mrs. Popoff feladata volt az adások előtt a közönség egyes tagjaival elbeszélgető, a betegségüket kipuhatoló stáb működtetése is. A botrány akkor robbant, amikor Randi rögzítette a háttérben folyó beszélgetéseket, majd ezeket Johnny Carson The Tonight Show című műsorában lejátszották 1987-ben. Emberünk kedves neje egy alkalommal például azt mondta az éppen egy csinos hölgyet gyógyító férjének, hogy „Ne tapizd a csöcseit! Figyellek!”, egy másik alkalommal pedig, amikor egy hererákos érkezett a színpadra, percekig nem bírta abbahagyni a röhögést. A felháborodás hatalmas volt, és néhány hónap múlva Popoff csődöt jelentett. Hogy eddigre mekkora vagyont menekített gyermekei és bűntársai számlájára, arról nem szól a fáma. Az angolul jól tudók a videóban csekkolhatják a nagy csodahamisítót akcióban.

A nagy mutatvány
Ez a vérforraló mutatvány James Randi szerint 4,3 millió, azaz mai árfolyamon közel egymilliárd forintnak megfelelő amerikai dollárt hozott Popoff konyhájára havonta (!). A műsor mellett persze egy rakás kegytárgyat, „különleges szenteltvizet” is vásárolhatott a buzgó hívő.

Ma működne a mutatvány?
A kérdés eldöntése egyszerűbb, mint eddig bármikor. Látogass el a peterpopoff.org-ra, ahol néhány kattintás után magad is megbizonyosodhatsz róla, hogy az isteni átverés a mai napig működik.

Így végezte
Bizony, a lebukással nincs vége a történetnek, hiszen hősünk 1998-ban tárgyalni kezdett a BET (Black Entertainment Network, az afro-amerikai közösség egyik csatornája Amerikában) nevű tévécsatorna fejeseivel, hogy újraindítaná a nyolcvanas években hatalmas sikerrel sugárzott műsorát. A legnagyobb meglepetésre a szélhámos terve nem hogy zöld utat kapott, de néhány év alatt műsorra tűzte egy rakás kanadai és európai adó is. Popoff cége mára havonta újra több millió dolláros hasznot tud elkönyvelni, miközben a világon bárhol meg lehet rendelni a Mester „Mennyei Manna” nevű szentelt vizét. A csaló kaliforniai villájából sportkocsival jár be a stúdióba csodákat osztogatni és csapvizet áldani, a weboldal működését pedig feltehetőleg kedves neje felügyeli. Hiába a korábbi csalás állandó felemlegetése, a közvélemény tájékoztatása, az állandó hatósági felügyelet, Popoff Atya üzlete virágzik és töretlenül termeli a milliókat.

Forrás: Nagy Gergő/player.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*