Százmilliókért utaztak az állami fejesek

Jó ügyfelei a repülőtársaságoknak a minisztériumok. Idén eddig több mint 1,8 milliárd forintba kerültek a tárcák kiküldetései.írta meg a Blikk.

A Blikk megkérdezte az egyes minisztériumokat, mennyit költöttek 2012-ben hivatalos utazásokra. Az összegyűjtött adatokat nézve óriási számok jöttek ki. Az igazságügyi tárca például 110 millióról számolt be, ám ez még egy korábbi állapotot tükröz.

Teljes listát ugyanis nem küldtek, csak arra hívták fel a figyelmünket, hogy Józsa István szocialista képviselő augusztusban hasonló kérdéseket küldött a tárcáknak, s ezt az összesítést bocsátották a rendelkezésünkre. Legnagyobb összegről a honvédelmi tárca számolt be: az augusztusi állapot szerint 606 millió forintot költöttek. Bár itt olyan költségekkel is számoltak, mint a repülőgéppilóták kanadai vagy csehországi továbbképzési kiküldetése, egyéb nemzetközi missziókra történő kiutazás.

(Blikk)

Őket 326 millióval a Vidékfejlesztési Minisztérium követi, nem sokkal lemaradva a nemzetgazdasági tárca 322 milliója mögött. Számottevőek voltak még a külügy (217 millió) és a fejlesztési minisztérium (100 millió) tételei is.

Izgalmasak azok a listák is, amelyek csak a vezetők – miniszter, államtitkárok, helyettes államtitkárok – kiküldetéseit taglalják. Itt sok esetben a Blikk kérésére október közepi összesítést is közöltek a tárcák. Mint kiderül, a fejesek is több százmillió forintért utaztak.A legnagyobb kiadással Csizmadia Norbert fejlesztési államtitkár egyik kínai missziója járt. Ez 14,8 millió forint volt, igaz, a tanulmányútként feltüntetett kiküldetésen 49 nem állami vezető is részt vett. Fazekas Sándor agrárminiszter és kísérőinek legdrágább útja Brazíliába vezetett, ott 8 napot töltött 5,2 millióért, bár csak egy háromnapos konferenciára érkezett. Érdekes tétel az államadósság-kezelő két munkatársának Japánt, Tajvant, Szingapúrt és Dél-Koreát érintő körútja 5,4 millióért. Valószínű, hogy ez esetben is külföldi hitelezőkre vadászott Magyarország.
Gyakran azonban néhány tízezer forintból is megúsztunk egy-egy kirándulást. Ilyenkor ugyanis a magyar felet vendéglátója meghívta, vagyis a költségek nagy részét is állta.

– Ha a két ország külügyminisztériuma megállapodik, akkor a repülőjegyen kívül a delegáció ott-tartózkodását a vendéglátó fizeti – mondta Görög Ibolya protokollszakértő. – Ám ezeket a gesztusokat viszonozni is kell, vagyis a következő találkozón a költségeket a korábbi vendég állja, így hosszabb távon az ilyen látogatásokat sem ússzuk meg kiadás nélkül.

Tizenhárom millióért repült Orbán

Tizenhárom millió forintba került, hogy repülőgépet béreljenek Orbán Viktor miniszterelnök és a kísérete számára – közölte a Vasárnapi Blikk kérdésére Havasi Bertalan.

A kormányfő szóvivője hozzátette: a magángépre azért volt szükség, mert menetrend-szerinti járattal Orbán nem ért volna át Bukarestből, az Európai Néppárt kongresszusáról Brüsszelbe, ahol az Európa Tanács megbeszélésére várták. Orbán Viktor csütörtökön mondott beszédet az EPP kongresszusán, szerdán több kétoldalú megbeszélést folytatott az EPP rendezvényén részt vevő néppárti vezetőkkel, pénteken pedig már Brüsszelben szólalt fel az EU-csúcson.

Drága kiküldetések
Ám nem csak a miniszterelnök, de maguk a minisztériumok is sokat költenek kiküldetésekre. Idén eddig több mint 1,8 milliárd forintba kerültek a tárcák utaztatásai.

Forrás: Blikk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*