Belgrádba látogat Hillary Clinton

Október 30-án kétnapos belgrádi látogatásra érkezik Hillary Clinton amerikai külügyi államtitkár, a régióban tervezett körútja keretében.

A State Department képviselője a Tanjug hírügynökségnek elmondta, egyelőre annyi biztos, hogy Clinton Belgrád mellett Pristinába is ellátogat, a részleteket pedig most készítik elő. Clinton nyugat-balkáni körútja búcsúlátogatás lesz a régióban, miután közölte, a novemberi elnökválasztások után nem kívánja betölteni az Egyesült Államok külügyi államtitkári posztját.

Ivica Dačić szerb kormányfő ma megerősítette, jövő héten Szerbiába látogat William Hague, Nagy-Britannia külügyminisztere, aki bejelentette amerikai kollégája esedékes látogatását is. Dačić elmondta, Hague látogatása “nagyon pozitív Szerbia szempontjából”, s hozzátette, a Foreign Office vezetőjével egyebek között a Kruševacon, a labdarúgó-mérkőzésen történt minapi sajnálatos eseményről is tárgyalni fog.

William Hague belgrádi látogatásának célja, hogy “bátorítsa a szerbiai politikai vezetést arra, hogy koncentráljon a csatlakozási tárgyalások dátumának elnyerésére”, írta a Danas napilap. A Forign Office-höz közeli forrásokra hivatkozva a belgrádi napilap azt írja, hírközlő forrása szerint “reális” lehetőség az, hogy Szerbia 2013 tavaszán megkapja a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját, amennyiben az EU tagállamok vezetői által “nagyon pontosan meghatározott feltételekre fókuszál”.

Forrás: Tanjug hírügynökség

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*