Azerbajdzsán, a kontrasztok hazája

A Kaszpi-tenger és a Kaukázus közé ékelődött Azerbajdzsán a kontrasztok hazája. Munkatársunk beszámolója a helyszínről. A viszonylag friss függetlenség, a gazdag kőolaj és gázkincs kitermeléséből származó jövedelem napról-napra magasabb és látványosabb felhőkarcolókat eredményez, elsősorban a fővárosban, Bakuban.

A legújabb cél egy 1000 (!) méteres felhőkarcoló építése, de a várost már így is alapvetően átformálták az elmúlt évek építkezései, amit csak erősít a tudatosan tervezett grandiózus esti kivilágítás.

Az ország érdekes keveréke a poszt-szovjet és a közel-keleti örökségnek, ahol az ’új’ identitás megteremtése láthatóan prioritás az ország vezetése részéről.

A vidék autópályán könnyen megközelíthető és számos turisztikai vonzerőt, szurdokvölgyeket, évszázadok óta érintetlen kaukázusi falvakat, sziklarajzokat és iszapvulkánokat és természetesen a Kaszpi-tengeri strandok.

A Selyemút egykori útvonalán ma autópálya halad, de öröksége, a számos hatás tetten érhető építészetben, gasztronómiában, na és persze manapság az autóparkban is. Az ország egzotikuma immár az 1000 Út Utazási Iroda által szervezett csoportos utazásokon, illetve a Turkish Airlines járataival is könnyedén megtapasztalható.

Részletes képes beszámolónkkal hamarosan jelentkezünk.

Víg Tamás  Turizmus online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*