Egyre több kvalifikált szakember választja a kivándorlást

2011-ben összesen 100 ezer magyar döntött úgy, hogy külföldön keresi boldogulását. Elemzők szerint az első emigrációs hullámot a 2008-as gazdasági válság indította el, azonban az elmúlt 1-1,5 évben ugrásszerűen megnőtt az idegenben munkát vállaló magyarok száma.

Ausztriában nagyjából 44 ezren találtak állást, ám ők nagyrészt ingázók, akik gyakran hazajönnek. Sokkal nagyobb a kinn letelepülők aránya azon 41.000 magyar között, akik Németországot választották, valamint Angliában is élnek 17 ezren. Egyre többen választják még Svájcot, Franciaországot, Olaszországot, Svédországot és az Amerikai Egyesült államokat az egzisztenciájuk kialakításának színteréül. Valamint számos menekültstátusszal rendelkező honfitársunk él Kanadában is.A legmobilabbak a 30 év alatti fiatalok, minden második kitelepülő közülük kerül ki. Éppen azok hagyják itt lehetetlen helyzetüket, a munkanélküliséget és a kilátástalanságot, akikre társadalmunknak szüksége lenne. De ki hibáztathatná őket ezért?

Azt mondhatnánk, hogy másként tekint a külföldi munkavállalás lehetőségére a kvalifikált réteg és a fizikai munkát végzők sokasága: ez utóbbi ugyanis hamarabb bevállal egy komolyabb döntést és megy ki külföldre, akár még biztos álláslehetőség ismeretének híján is, és szélesebb körű családi támogatás nélkül is – majdcsak lesz valami. Ezzel szemben a másik kör mélyebb átgondolást tart szükségesnek, esetlegesen szélesebb egyeztetést, amelynek így az egyéni karrier gyakran az áldozatául esik.Azt nyomban felfedezhetjük, hogy a határokon átívelő munkavállalásnak ma már nincsenek fizikai akadályai. Egyedül mentális akadályokkal kell megküzdenie a munkavállalóknak, és a helyzet az, hogy ezek leginkább saját fejben keresendők.

Amíg a szükség (ahogy a bölcs mondás is tartja) “megoldja” a helyzetet és kikényszeríti a döntést a munkásrétegből, addig korántsem ekkora a szükség a tanultak körében. Ha egy villanyszerelő vagy vízvezeték-szerelő nem kap idehaza állást, de tárt karokkal várják Németországban, akkor a legtöbb jó, ha fogja magát és lép.a hazai vállalkozások hosszú távon akkor lesznek sikeresek és eredményesek a kvalifikált szakemberek megtartásában, ha számunkra képesek megteremteni ez előzőekben felvázolt gondolkodásmód elsajátításának lehetőségét. A jó példa talán a legjobb – még ha nem is a legegzaktabb – módja a személyes fejlődésnek, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy a külföld egyre inkább elszipkázza a magyar tudást.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*