A magyar és a román piac jár a legrosszabbul

A londoni elemzők szerint a térségben a magyar és a román piac jár a legrosszabbul.Gyorsulni kezdett az élelmiszerár-emelkedés Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságaiban, de az ársokk régiós hatása messze nem egyenletes, a jelenség Romániát és Magyarországot sújtja a legnagyobb mértékben – állapították meg pénteken ismertetett térségi helyzetértékelésükben londoni elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai az átfogó elemzésben kimutatták, hogy Romániában – és kisebb mértékben Magyarországon – a szokásos szezonális ütemet jóval meghaladó, jelentős élelmiszer-drágulás érzékelhető.
Az elemzők szerint ebben a két országban várható a legnagyobb ütemű élelmiszer-áremelkedés a következő negyedévekben. Csehországban ugyanakkor július óta a szezonálisan megszokott ütemhez közeli, Lengyelországban pedig attól jóval elmaradó élelmiszer-árváltozás ment végbe.


A JP Morgan szakértői szerint az élelmiszerárak október és 2013 közepe között Romániában 0,8 százalékponttal, Magyarországon 0,3 százalékponttal, Lengyelországban és Csehországban egyaránt 0,2 százalékponttal emelik a fogyasztói árindexet.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*