Simón Bolívar hajtincsét követeli vissza egy floridai férfi

Simon Bolivar haját követeli egy floridai férfi a venezuelai kormánytól, azt állítva, hogy öt éve kölcsönadta a tincset, de azóta se kapta vissza. Ricardo Devengoechea pert indított a hajtincsért, követelését Miamiban nyújtotta be egy szövetségi bíróságnak.

A férfi – állítása szerint – nem csupán a 19. századi latin-amerikai szabadsághős haját adta kölcsön Venezuelának, hanem leveleket és más dokumentumokat is, amelyeket Bolivar írt, továbbá a tiszti vállbojtokat Bonaparte Napóleon egy egyenruhájáról.

Devengoechea azt állítja magáról, hogy Kolumbia egyik alapító családjának a leszármazottja, és hogy ükapja kapta a hagyatékot Simon Bolivartól, majd pedig 2007-ben a venezuelai kormány megkereste őt, hogy kölcsönkérje a papírokat hajastul, mivel nyomozás indult Bolivar halálának ügyében. Hugo Chavez venezuelai elnök rendelte el a vizsgálatot, hogy pontosan tisztázódjanak a körülmények. A haj DNS-vizsgálathoz kellett. Chavez – aki rajongva tiszteli Bolivart – kiásatta a Dél-Amerika nagy részét a spanyol uralom alól felszabadító harcos földi maradványait.

Bírósági keresetében Devengoechea azt állítja, hogy magánrepülő érkezett a hagyatékért és érte Floridába, majd pedig csaknem egy hónapon át Chavez kormányának vendége volt. A férfi tavaly, miután megtudta, hogy Venezuelában végeztek a haj vizsgálatával, mi több, Bolivar újratemetésével is, elment Venezuela miami konzulátusára, hogy visszakérje dolgait. Hiába. Chavez az idei év elején bezáratta a konzulátust, így a floridai férfi azóta Venezuela washingtoni nagykövetségét noszogatja, de kérelmeire, követeléseire nem kap semmilyen választ.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*