Martonyi János megbeszélése Hillary Clintonnal Washingtonban

Martonyi János, a magyar diplomáciai tárca vezetője Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel tárgyalt 2012. október 18-án Washingtonban.

A zárt ajtók mögötti tárgyalások előtti üdvözlő nyilatkozatában Clinton újságírók előtt megemlítette, hogy a felek a kétoldalú kapcsolatokon kívül globális témákat is érintenek majd. Kijelentette, hogy a legfontosabb cél az együttműködés elmélyítése és kiszélesítése.

Fotó: MTI

Az amerikai diplomácia vezetője az 1956-os forradalom 56. évfordulója alkalmából hangsúlyozta, hogy a nagyrabecsüléssel tekint a magyarok által kifejezett szabadságvágyra. Martonyi János köszönetet mondott a baráti párbeszéd folytatásáért és az elmúlt időszakban az amerikai kormány részéről megfogalmazott tanácsokért. Rámutatott, hogy idén nemcsak a forradalom 56. évfordulóját ünnepeljük, de a magyar–amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulóját is.

Az amerikai fővárosban Martonyi János a kétoldalú találkozót követően részt vesz az Atlantic Council washingtoni elemzőintézet kerekasztal-beszélgetésén, és tárgyal amerikai nagyvállalatok vezetőivel is. A miniszter 2012. október 18-án este beszédet mond az említett évfordulók alkalmából rendezendő ünnepi vacsorán, pénteken pedig felszólal egy, a Külkapcsolatok Tanácsa (Council on Foreign Relations) nevű tekintélyes külpolitikai kutatóintézet szervezésében megtartandó szakértői megbeszélésen.

A külügyminiszter 2012. október 19-én találkozik az amerikai magyarság szervezeteinek képviselőivel, valamint ünnepélyesen beiktatja Daniel Hughest, Magyarország új New Orleans-i tiszteletbeli konzulját.

(Külügyminisztérium)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*