Napsütéses október Tihanyban

Újra járnak a hajók. Bár a hajózási szezonnak már vége, a hosszú hétvégén újra elindítják a menetrend szerinti járatokat a tavon. 

Szombattól az őszi menetrend szerint közlekednek újra jövő keddig a sétahajók, valamint a menetrendi járatok Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint Fonyód-Badacsony útvonalon. Jó idő esetén a sétahajók tovább, akár október végéig, november elejéig is közlekednek még. A hosszú hétvége járatairól további információkat itt lehet olvasni:http://www.balatonihajozas.hu/

Tihanyi programajánló
A Tihanyba érkezőket minden szombaton az egyre népszerűbb kistermelői piac várja a Kossuth utcai parkolóban. „Célunk és álmunk az, hogy minden szombat délelőtt a régi korok hangulatát idéző, kellemes, nyugodt piacot teremtsünk, esetleg egy kis kávézóval, ahol habos kávét lehet kortyolgatni, ha az ember kicsit elfárad. Szeretnénk helyet biztosítani azoknak, akik a kiskertben megtermelt, saját termékeiket akarják eladni, hiszen elképzelhető az, hogy valamikor esetleg ez lesz az egyedüli megélhetési lehetőségük. Az őstermelők többsége a Balaton-felvidékről érkezik, hogy a hetente megtermelt áruját nálunk eladhassa. A kecskesajttól a savanyúságig, a levendulától a kelt tésztáig nagyon sok minden lesz kapható” – írják az esemény szervezői.

A tihanyi Levendula Házat (Major u. 67.) mindig érdemes meglátogatni, de október 20-án és november 3-án különösen, hiszen ezeken az időpontokon Szombati szöszmötölést tartanak: a gyerekek olyan kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, mint dekoráció készítése libatollból, vagy mécseskészítés Márton napja alkalmából. A Levendula Ház Látogatóközpont más napokon is minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykor dühöngő világát, a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.


Tihanyban nem túl megterhelő, gyönyörű túraútvonalakon lehet felfedezni a természetet. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának munkatársai szeretettel várnak minden kirándulni vágyót. Az általuk ajánlott útvonalak a következőek: 1. Tihany-Sajkod – Apáti hegy – Levendulás – Nyereg-hegy – Csúcs-hegy – Citromos – Sajkod. 2. Kiserdő – Belső-tó – Kőtár – Aranyház. 3. Hajóállomás – Ciprián-forrás – Barátlakások – Óvár – Kiserdő – Ősközség. A túrák időtartama egyenként kb. 3 óra. A területre szakvezetés és erdei iskola program igényelhető Vers Réka szakvezetőtől (telefon: 06 30 382 7243).

Valamivel hosszabb túra a Lóczy-gejzír sétaút és tanösvény. Ez az első bemutató sétaút az országban, amely elsősorban a félsziget különleges geológiai képződményeire hívja fel a figyelmet, de az útvonal mentén megismerkedhetünk a botanikai, zoológiai és tájképi értékekkel is. Az összességében 18 km hosszú, több kisebb és nagyobb körúttal hálózza be a félszigetet. A szabadon látogatható tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető. Jelentkezés: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Vers Réka oktatási szakreferens (06-30/382-7243, bfnptihany@t-email.hu). A tanösvény állomásai a következők: Nyereg hegy, Csúcs hegy, Gejzírmező, Aranyház, Kiserdő-tető, Óvár, Barátlakások. A Tihanyi-félsziget különleges utó-vulkáni képződményeinek az Európa Tanács 2003. július 1-én Európa Diplomát adományozott.


Aki extrémebb testmozgásra vágyik, annak a legjobb választás a (Tihanytól fél órás autóútra található) balatonfűzfői Serpa kalandpark, amely a Balaton uszoda és a Balatoni bob pálya szomszédságában 2003-ban nyitotta meg kapuit. Korhatár gyakorlatilag nincsen, három éves kortól a mozgásra képes kor végső határáig várják az érdeklődőket, akik csúszhatnak, mászhatnak, lőhetnek egyedien épített, biztonságos pályáikon. A kínált mozgási lehetőségek palettája igen széles. Lehet falat mászni, drótkötélen csúszni, vannak ügyességet fejlesztő és fokozatosan nehezedő „kalandösvények” – ezek a levegőben találhatók –, és ne feledkezzünk meg az íjászati lehetőségről sem, azok számára, akik szívesebben maradnak két lábbal a földön. A Serpa Kalandparkban szakképzett, a túrázást, extrém sportokat jól ismerő vendéglátók várják a betérőket. Ők biztosítják a szakmai hozzáértést, az eszközök biztonságos használatát és persze az általános jókedvet is. A kalandpark október 22-től tavaszig csak előre bejelentkezett csoportokat fogad. Bővebb információ itt: http://www.serpakalandpark.hu/hu/nyitva-tartas.html


Tihanyban kihagyhatatlan program a Marcipán Ház megtekintése. A Tihanyi apátságtól 200 méterre található, szépen felújított műemlékházban található a kiállítás, ahol kézzel készített marcipán figurák, marcipán remekművek tekinthetők meg. Sőt, itt a mindent a szemnek semmit a kéznek (azaz a szájnak) elve nem igaz – az üzletben finomabbnál finomabb Szamos marcipánokat árulnak. A múzeum egész évben nyitva tart és a belépőjegy is jelképes: diákoknak, nyugdíjasoknak 180 Ft, felnőtteknek 280Ft. Minden nap, 10.00 – 18.00-ig várják a kedves látogatókat.

A tihanyi Skanzenben pedig minden megvan, ami felidézi a múltat. Fafaragványok a régi idők hangulatában, autentikus szobrok, díszek. Az itt található fafaragások nagy részét Mónus Béla, budapesti szobrászművész készítette. Szerszámok, működtethető kovácsműhely, kurta kocsma – természetesen Petőfi szellemében. A paraszti életet bemutató udvart Papp Róbert és családja rendezte be. A látogatás díjtalan. A Skanzen mellett a múltidéző udvaron étterem is működik. Cím: 8237 Tihany, Batthyány u. 3.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*