Magyarország lesz a díszvendég a washingtoni Smithsonian Folklife Fesztiválon

Dr. Szapáry György washingtoni magyar nagykövet, az amerikai hírújságnak előző interjúját, a március 15.-i nemzeti ünnep alkalmából  adta, ahol ünnepi beszédet mondott a Miami magyar házban. A sarasotai magyar fesztiválon ismét alkalmunk nyílik beszélgetni, hiszen meghívott vendégként nagykövet úr és részt vett az ünnepségen.

Ismét egy magyar rendezvényen van alkalmunk találkozni, hogy érzi magát a fesztiválon?
– Köszönöm, nagyon jól. Számomra mindig nagy öröm amikor Amerikában látom, hogy a helyi magyarság összetart és megosztják egymással az ünnep szépségét.Örömmel fogadom el a meghívást az ilyen a rendezvényekre, ahol megismerkedhetek a magyar közösségekkel, és átadhatom az otthoni üzeneteket, mint ahogy azt ma is megtettem.

Fontosnak tartja a magyar rendezvényeken való részvételét?
-Természetesen, és igyekszem is minden meghívást elfogadni és a magyar közösségek találkozóin jelen lenni. Voltam már Clevelanban, Chicagoban, Atlantában, Seattleben, New Yorkban, San Franciscoban, New Orleansban, Miamiban, de tervezek még számos más utat.Szeretnék minél több helyszínre eljutni ahol vannak magyarok.Nagykövetként a helyi közösségekkel való kapcsolattartást kiemelten fontos feladatomnak tartom.

Fotó:Hungarian Festival in Sarasota

A követség nyújt bármilyen segítséget, akár anyagit a  fesztiválokhoz?
-A magyar diaszpórának Amerikában az egyik jellemzője, hogy a rendezvényeket önerőből finanszírozzák, a helyi közösség anyagi támogatásaiból, önkéntes munkával. Kisebb dolgokban próbálunk segíteni, amikor és ahol csak lehet, akár azzal is,hogy jelen vagyunk a rendezvényeken, beszélünk a magyar emberek előtt. Anyagi lehetőségeink a nagykövetségen szerények, de Amerikában minden nemzetiség diaszpórája tipikusan saját erőből tartja a rendezvényeit.

A magyar rendezvényeken kívül több helyre hívják önt Amerikában előadásokat tartani. Ezeken az előadásokon alkalma van Magyarország jó hírnevét öregbíteni?
-Sokfelé meghívnak, hogy tartsak előadást Magyarországról, vagy gazdasági témákról,mert tudják, hogy közgazdász vagyok és a Nemzetközi Valutaalapnál dolgoztam, Magyarországon pedig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke voltam. Az utóbbi időben többször tartottam előadást például az Eurozóna válságáról, köztük számos nagy egyetemen, így a Yale-n, a Berkeley-n, Standfordon az Idiana és Illinois egyetemeken.

Ambassador signing the relic wall at Plug and Play Tech Center

Milyen témákról beszélnek az egyetemek diákjai előtt az előadásokon?
-Nemcsak az európai, hanem az amerikai gazdaságról is beszélek, ami az itt élő diákoknak még izgalmasabb téma.Természetesen ezeket az előadásokat mindig felhasználom arra, hogy belefűzzek valami érdekes aktualitást Magyarországról.

Kritikák is elhangzanak az előadásokon Magyarországgal szemben?
-Igen, az amerikai sajtóban olvassák a kritikákat és ezekre rákérdeznek.Ilyenkor elmagyarázom a hallgatóknak, hogy milyen célokat követ a magyar kormány,és milyen eszközökkel próbálja a kitűzött célokat elérni, ami minden esetben nagy érdeklődést vált ki. Azt is hangsúlyozni szoktam, hogy nem minden úgy történik Magyarországon, mint ahogy a sajtóban megjelenik.

Szapáry nagykövet beszédet mond a Berkeley-n

Az utóbbi hónapokban hazánk és a magyar kormány politikai és gazdasági  intézkedése , Amerikában is negatív sajtó visszhangot kapott.  Ön beosztásánál fogva napi kapcsolatban áll az államigazgatás vezetőivel, és politikai döntéshozókkal. Ön mit gondol erről?
-Van egy nagyon nagy percepciós rés aközött ami a sajtóban megjelenik és ami valójában történik ma Magyarországon. Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy nagyon gyorsan, sok területen egyszerre történtek a változások.Másrészt azok akik nem szimpatizálnak a kormánnyal, nagyon gyorsan magukhoz ragadták a narratívát.Nekünk ezt a rést kell betömni. Szerintem ez részben már megtörtént, a nagykövetség sokat tett ezért.

Mit tud vagy tudott tenni ez ellen a nagykövetség?
-Leveleket írtunk politikusoknak, nyilatkoztam a sajtó képviselőinek, folyamatosan konzultálok az amerikai adminisztrációval, illetve rendszeresen találkozom amerikai politikusokkal. Elmagyarázom nekik a történelmi hátterünket, azt,hogy mit szeretne a magyar kormány elérni és hogyan. A találkozóimon rendszeresen elmondom, hogy gyorsan kellett cselekedniük. Európában mély gazdasági válság van, a kormánynak pedig sürgősen a gazdasági feladatokra kellett koncentrálni. Ráadásul a rendszerváltást követően számos területen adós maradt Magyarország a jogszabályi környezet finom hangolásával. A mostani kormány komoly politikai támogatottsága lehetőséget ad az elmaradt feladat elvégzésére. Számos új törvény született az elmúlt két és fél évben. A komoly súlyú feladat kivitelezésekor csúszhatnak és csúsznak is be hibák. A magyar kormány készen áll ezeket a hibákat kijavítani.Az amerikai hatóságok is látják,hogy abba az irányba történnek lépések, amit ők is szorgalmaznak.

Kumin Ferenc a magyar kormány nemzetközi sajtókapcsolataiért felelős államtitkár nemrégiben a demokrata konvención járt. Ha jól tudom személyesen is találkoztak. Ön egyetért az államtitkár nyilatkozatával miszerint:, “az Amerikában megjelenő negatív cikkek azért nem hitelesek mert az amerikai újságírók nem Magyarországon élnek, ezért nem adnak valódi képet az országról és a kormány intézkedéseiről”?
-Amint említettem az amerikai média és az újságírók felületesen ismerik Magyarországot. Nagyon gyakran találkozom amerikai újságírókkal, akik sosem olvasták a törvényeket, amit kritizálnak, még akkor sem miután megjelent angolul,és olyan dolgokat állítottak, ami nincs is a törvényekben. Cikkeikben olyan emberekre hivatkoznak, akik nem szimpatizálnak a jelenlegi magyar kormánnyal és készpénznek vesznek mindent amit ők elmondanak.

Mi a legközelebbi nagyobb esemény a nagykövetségen?
-Nagyon sok esemény lesz a közeljövőben, de talán a legnagyobb 2013-ban a Smithsonian Folklife Fesztivál ( http://www.festival.si.edu/) lesz, amelyen Magyarország lesz a nemzetközi vendég. Ez egy kéthetes fesztivál, amit minden évben június végén, július elején az amerikai nemzeti ünnep környékén rendeznek meg a Mall-on Washingtonban. A rendezvényre több mint kétmillió látogatót várnak. Ez egy hatalmas lehetőség, hogy Magyarországot megszerettessük az amerikai és az idelátogató nemzetközi közösséggel.

Ki szervezi erre a fesztiválra a magyarországi bemutatkozást?
-A Balassi Intézet felelős a szervezésért, de a nagykövetség is aktívan hozzájárul az előkészületekhez. A kiemelt projekt mellett azonban számos más rendezvényt szerveztünk idén és tervezünk jövőre is.2012-ben Raoul Wallenbergre emlékezünk. Több eseményt is szerveztük a svéd diplomatára emlékezve.Folyamatosan szervezünk továbbá kiállításokat, októberben Vajda Júlia festőművész kiállítása látható a Nagykövetségen, de számos komolyzenei koncertnek is helyszínt adunk, amire mindig nagy az érdeklődés.

A követség épületében kerülnek megrendezésre ezek a kiállítások?
-Igen, a követség épületében van egy 200-300 főt befogadó termünk, de ha nagyobb számú vendéget várunk, akkor külső helyszíneket is igénybe veszünk. Közeleg az október 23-i megemlékezés, amit mi október 18-án gálavacsorával egybekötve tartunk meg.

Fotó: Hungarian Festival in Sarasota

Kik lesznek jelen ezen a gála vacsorán?
-Főleg amerikai politikusokat, kongresszusi képviselőket és az amerikai adminisztráció képviselőit várjuk, meghívtunk több volt amerikai budapesti nagykövetet is. Magyar részről Martonyi János külügyminiszter úr fog ünnepi beszédet mondani.

Mi a véleménye arról, hogy George Pataki felveszi a magyar állampolgárságot? 
-Nagyon tiszteletreméltó lépésnek tartom. Remélem ez hatással lesz több magyar származású Amerikában élő magyarra, hogy ők is felvegyék az állampolgárságot. Én büszke vagyok arra, hogy egy ilyen befolyásos, magyar származású politikus mint George Pataki úgy döntött, hogy felveszi a magyar állampolgárságot.

 Soha annyi magyar nem hagyta el az országot mint mostanában. Ebből a kivándoroltak nagyobb száma Amerikába érkezik. Ma nagyon fontos, hogy ezek a fiatalok olyan útravalót kapjanak, amely meghatározza kötődésüket hazájukhoz. Ön 1966.-ban telepedett le Amerikában, nehezebbnek ítéli meg ma új életet kezdeni Amerikában, mint az ön idejében?
-Egyfelől az ember sajnálja, hogy az értékes magyar szakemberek elvándorolnak Magyarországról, ugyanakkor büszkeséggel tölt el, ha arra gondolok, hogy fiatal tehetséges magyarok Amerikába jönnek, és megbecsült szakemberek lesznek ebben a társadalomban. Tulajdonképpen Amerika így működik, a világ minden részéről jönnek új életet kezdeni. Később aztán, a magyarok közül is többen, visszamennek Magyarországra, vagy itt a magyar-amerikai kapcsolatokat erősítik.

Milyen módon erősítik a két ország közötti kapcsolatot?
-Többféleképpen; például az üzleti szálakat fonják erősebbre, ami különösen hasznos folyamat Magyarország számára, vagy a saját szakmájukban alakítanak ki amerikai-magyar együttműködéseket, közös kutatási programokat indítanak, konferenciákat szerveznek. Ez mind-mind hozzátesz a két ország közötti kapcsolat mélyítéséhez.

Amerikai Hírújság/ Gaál Rita

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*