Obama elnök is elismeri a magyar művész munkáját

Észak-Karolinában, Greensboroban találkoztunk Ferency Imre grafikus művésszel. A hatvan éves Amerikában élő magyar művész fekete-fehér ceruza portrékra szakosodott. Saját fejlesztésű egyedi technikával  készíti rajzait így a legfinomabb részletek kidolgozása teszi a portréit műalkotássá, melyet maga Obama elnök is elismeréssel méltatott. Első látásra a legtöbb ember el sem hiszi, hogy a portékat kézzel rajzolták, annyira élethű. 

Kedves Imre, meséljen olvasóinknak, mióta él itt és hogy került ki az államokba?
-Jókai Mór szülővárosából, Komáromból  érkeztem  2008 áprilisban, az államokba. A lányom cserediákként került ki 1994-ben, és később itt telepedett le. Az unokám megszületése után úgy döntöttem a feleségemmel együtt, hogy itt maradunk amíg tudjuk segíteni az unokám nevelésében.

Otthon is rajzzal foglalkozott?
-Otthon reklám szakmában dolgoztam. Rajzzal fiatal koromba kezdtem foglalkozni, de sajnos a kommunista rendszerben nem tudtam képezni magam. 30 év kihagyás után kerültem vissza a művészetek világába.

Hogy lett ilyen ismert a rajzolással Amerikában?
-A szakmában lévők hamarosan felfigyeltek rám itt. A lelkemet adtam a rajzolásba.

Voltak ismert személyek is a modelljei?
-Többnyire ismert személyek a modelljeim (pl. az Obama család, Clinton külügyminiszter asszony, XVI. Benedek pápa, a Dalai Láma, II. Erzsébet királynő, stb.)


Hallottunk róla, hogy Obama elnök és a First Lady is nagyon örült a portrénak, amit róluk készített.
-Igen, köszönő levelet kaptam tőlük a rajzokért, nagyon tetszett nekik.

A családja mit szól a sikereihez?
-A családom elismeri a munkámat és mindenben támogat. Tudja, mosogathatok, takaríthatok és ha van időm, rajzolhatok!

Mik a tervei a közeljövőben, kiről, vagy kikről készül majd portré?
-Ember tervez, Isten végez… Az USA 50 tagállamának kormányzóit szeretném lerajzolni és kérném őket, hogy az ott élő magyarokat mindenben támogassa. De vannak befejezetlen portréijaim is amin még dolgoznom kell.

Ha valaki szeretne magáról vagy bárkiről rajzot készíttetni, hogy lehetséges?
-Weboldalamon keresztül tud kontaktusba lépni velem bárki, amire mindig nyitott vagyok. Ha elküld nekem egy fotót arról eltudom készíteni a portrét. Természetesen a megküldött fotónak nagyon jó minőségűnek és nagyifelbontásúnak kell lennie, hiszen a részletek pontos kidolgozása csak így lehetséges. www.ferenczyimre.com

Amerikai Hírújság/ Gaál Rita

Fotógaléria: (nagyításhoz kattintson a képre)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*