Több tízezres elbocsátás jön?

A ,,hagyományos” munkahelyeken lehet elbocsátás. A közmunkások számát növelik. A kormány saját számítása szerint idén 1,1, jövőre 0,9 százalékkal nő a foglalkoztatottság. A jelenlegi adatok szerint ez mintegy 30-35 ezres bővülést jelenthet, miközben Orbán Viktor úgy nyilatkozott: jövőre 95 ezerrel több közmunkás kell. A két dolgot összeolvasva az derül ki, hogy több tízezres leépítéssel számol már a kormány is a ,,hagyományos” munkahelyeket illetően – írja a Világgazdaság.

,,A foglalkoztatottak száma tekintetében a versenyszféra a kedvezőtlenebb külső és belső feltételek, az európai adósságválság tovagyűrűző hatása következtében még 2013-14-ben is mérsékeltebb bővülést mutat” – így fogalmaz az Európai Uniónak elküldött dokumentum, amelyben a pénteki 397 milliárdos kiigazító csomag is szerepel.

A kormányzati elemzés szerint összességében, nemzetgazdasági szinten 2013-ban 1 százalék közeli, 2014-ben 1,5 százalékos foglalkoztatás-bővülés valószínűsíthető. A hazai foglalkoztatottság tavaly év végén 3 millió 850 ezres szinten volt, azaz átlagosan ennyi embernek volt állása az utolsó negyedévben, október-decemberben. A legfrissebb, nyári adatok szerint ez a szám 3 millió 914 ezer volt. Attól függően, hogy melyik adattal számolunk, 2013-ban mintegy 30-35 ezres bővüléssel számol a kormány, ami önmagában jó eredménynek számítana, azonban ez a közfoglalkoztatással együtt értendő.

Márpedig Orbán Viktor kormányfő többször is leszögezte, hogy jövőre 95 ezerrel több közmunkással számolnak. A két tényt összeolvasva tehát kiderül: már a kormány is beletörődni látszik, hogy a köz-foglalkoztatottak nélküli foglalkoztatottság több tízezerrel csökkenhet. Az 1-1,5 százalékos bővülés még 4 milliós foglalkoztatottsággal kalkulálva is évi 40-60 ezres növekedést hoz, ami a tíz évre ígért 5-5,5 milliós foglalkoztatottságot igencsak elérhetetlenné teszi: másfél százalékos növekedés mellett mától számolva is 15 év kellene, hogy megvalósuljon a terv.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*