Magyar sajtódíjasok petíciót intéznek Merkelhez

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka magyar sajtódíjas felszólította Angela Merkel német szövetségi kancellárt (CDU), hogy lépjen fel a magyarországi sajtószabadság megőrzése érdekében. Lipcsében petíciót indítottak útnak, amelyet csütörtökön, október 11-én adnak majd át Berlinben. Merkel ezen a napon fogadja a kancellári hivatalban Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. A két magyar újságírót hétfőn Lipcsében kitüntették a Lipcsei Takarékpénztár média-alapítványának A média szabadságáért és jövőjéért 2012 díjával.

A Lipcsei Takarékpénztár [Sparkasse Leipzig] alapítványa  2001 óta évente ítéli oda az összesen 30 ezer euróval járó díjat „a sajtó szabadságáért és jövőjéért kiemelkedő odaadással küzdő újságíróknak, kiadóvállalatoknak és intézményeknek”. Nagy Navarro Balázson és Szávuly Arankán kívül idén egy mexikói és egy német újságíró nyerte el a díjat. Az elismerés az 1989 őszén Lipcsében kezdődött kelet-németországi békés forradalom emlékének ápolására is hivatott, és a Németország egyesülését megelőző lipcsei tüntetésekre emlékező Fényünnep alkalmából adják át. A két magyar újságíró a díj odaítéléséről döntő testület indoklása szerint „nem csupán az igazságtalanságok feltárásáért dolgozott, hanem végül őket is érte igazságtalanság, mégis harcoltak tovább”. Az pedig, hogy „tiltakozásul éhségsztrájkot kellett kezdeniük, arra utal, milyen szűkössé vált a kritika lehetősége Magyarországon”, írja az alapítvány hétfői közleménye.)

Ugyancsak a zsúfolásig megtelt Miklós-templomban, Dalos György ünnepi beszéde előtt a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka ismertette azt a petíciót, amelyben egyebek között azt írták: a magyarországi sajtószabadság „szemlátomást erodálódik”, ami elfogadhatatlan. A petíciót Angela Merkel és Orbán Viktor csütörtöki, berlini találkozóján kívánják eljuttatni a címzetteknek. A petíciót Lipcse polgármestere is aláírta. A petícióról hírt adott Lipcse városának honlapja, illetve a Bild Zeitung is.

A Lipcse város honlapján megjelent hír:
„Lipcse városa támogatja a ’Lipcsei petíciót a sajtószabadságért Magyarországon’. Az aláírásgyűjtő akciót Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka indította. A két magyar újságíró a Lipcsei Takarékpénztár médiaalapítványának A média szabadságáért és jövőjéért díjának idei kitüntetettjei között van. Burkhard Jung főpolgármester az Angela Merkel szövetségi kancellárhoz és Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz intézett petíció első aláírói között volt hétfőn.”

A petíció szövege:
Lipcsei petíció a magyarországi sajtószabadságért

Petíció Dr. Angela Merkel asszonyhoz, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárjához és Orbán Viktorhoz, a Magyar Köztársaság miniszterelnökéhez. A NDK-ban lezajlott békés forradalom évfordulója, és a lipcsei Sparkasse Médiaalapítványa által odaítélt „A sajtó szabadságáért és jövőjéért díj” átadása alkalmából mi, e petíció aláírói nyomatékosan megkérjük Önöket, hogy álljanak ki a magyarországi sajtószabadság mellett. Annak szemmel látható erodálását nem tartjuk elfogadhatónak.

Tiltakozásunkat és kérelmünket az egyetemes emberi jogokra és az Európai Sajtó- és Médiaszabadság Chartájára alapozzuk. Ezek értelmében egy demokratikus társadalomban a sajtószabadság és a független újságírás létkérdés. Ezért határozottan elítélünk minden, az állam részéről történő beavatkozást a magyar sajtó szabadságába, amely különösen súlyosan érinti a közszolgálati médiát. A magyar kormány nem korlátozhatja az újságírók és a sajtó jogát a véleménynyilvánítás szabadságához. A magyar állam köteles biztosítani, hogy a sajtó a független igazságszolgáltatás, a törvények és a hatóságok védelmét élvezve láthassa el feladatát.

A sajtószabadság egyike azon vitathatatlan demokratikus értékeknek, amelyekre az Európai Unió épül. Az 1989-es év olyan eseményeire emlékezve, mint a vasfüggöny magyarországi lebontása és a lipcsei tömegtüntetések, kérjük Önöktől ezen értékek tiszteletben tartását és védelmezését.
Lipcse, 2012 október 8.

A két magyar újságíró, Szávuly Aranka és Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnökei és egészen a közelmúltig a magyar közszolgálati televízió (MTV) szerkesztői voltak. 2011. december 10-én Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének botrányos kitakarása után Szávuly Aranka és Nagy Navarro Balázs három hetes tiltakozó éhségsztrájkba kezdtek a hírmanipulálások és azok kormánypári felelősei ellen. Az éhségsztrájk 17. napján jogellenesen felmondtak a két újságírónak, s erre való hivatkozással nem engedték be őket volt munkahelyükre. Ezt, mivel szakszervezeti vezetők, nem tehette volna meg az MTVA. Fél évvel később bírósági végzésnek kellett kimondania, hogy Nagy Navarro Balázs beléphet volt munkahelyére személyes dolgaiért.

Mire a nemzetközileg bírált magyar médiatörvény 2011. januárjában hatályba lépett, a közszolgálati médiumok vezető pozícióiban már a kormánypárt, a Fidesz káderei ültek. Számos információ érkezett a közmédiumok dolgozóitól, hogy ezekben az intézményekben a hírhamisítás mindennapos gyakorlatnak tekinthető. A már említett éhségsztrájk célja – mely 2011. december 10-től december 31-ig tartott – a hírmanipulálások felelőseinek felelősségre vonása és a közmédiától való elbocsátása volt. Röviddel ezután mindkettőjük munkaviszonyát megszüntették, bár szakszervezeti vezetőkként többletjogok illették meg őket.

Nyilvános tiltakozó akciójuk óta több alkalommal becsmérelte és bírálta Szávuly és Nagy Navarrot a Fidesz-vezérelt média. Arra a kérdésre, hogy miért állt ki ilyen elkötelezetten, Nagy Navarro azt mondta: „Fontos szem előtt tartani, hogy vannak helyek ahol az emberek életükkel fizetnek a polgári jogokért való kiállásukért. Én csak az állásom kockáztattam.”

Forrás: Tiszta Kezek Magyarország

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*