Joe Eszterhas: „Amit írsz, életre kelhet”

A Magyar Nemzeti Filmalap és a film.hu meghívására Budapestre érkezett a hétvégén Joe Eszterhas. A magyar származású legendás forgatókönyvíró nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint az Elemi ösztön, a Music Box, vagy a Flashdance.

Az angol nyelvű mesterkurzust Andrew G. Vajna a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos nyitotta meg. Köszöntötte a neves írót, majd Szász Attila rendező, forgatókönyvíró és újságíró moderálásával kezdetét vette a Puskin moziban a telt házas rendezvény, amely központi témája Joe Eszterhas alkotói munkamódszere volt.

 Fotó: Valuska Gábor

A közönség is kérdezhetett, (Joe leginkább magyar nyelven várta a kérdéseket) a tematikához illő etapban mindenki választ kapott az őt foglalkoztató szakmai dilemmákra, vagy a sajátos munkamódszert eltanulni vágyó érdeklődésekre.

A délelőtti program első részében Joe Eszterhas beszélt az Elemi ösztön című film születéséről, írási folyamatáról. Elárulta, hogy a thriller forgatókönyvét mindössze tizenhárom nap alatt írta meg, -úgy fogalmazot: „Csak úgy kiszaladt belőlem”- de beszélt a rendezőhöz ( Paul Verhoeven) és a színészekhez (Sharon Stone, Michael Douglas) fűződő munkakapcsolatáról is. – Az Elemi ösztön az 1990-es évek egyik legsikeresebb amerikai mozija volt, igazi kasszasiker, körülbelül 352 millió dollár bevételt generált. Már a forgatókönyvért is rekord összeget, mintegy három millió dollárt fizettek ki -.

Szombat délután többek között a filmötlet születése, a koncepció kidolgozása, a cselekményvezetés és a karakterrajzolás volt a mesterkurzus témája. Este került sor a Music Box című film vetítésére, amely írási folyamatáról és elkészültéről másnap esett szó. Ahogyan a forgatókönyv kidolgozásáról a szinopszis-, treatment-, és outline-írásról is.
Joe Eszterhas írói munkamódszeréről elmondta, hogy leginkább a szívére hallgat, nem szívesen veszik el a technikai részletekben. Arra ösztönözte a résztvevőket, hogy a szívből jövő érzéseket, a fejben támadó saját ötleteket, gondolatokat vessék papírra, hiszen a karakterek megrajzolása, a cselekményvezetés mind-mind egy nagyszerű ötletből születik. Nem részesíti előnyben, hogy más alkotók munkáit „átírja” arra biztatja az írókat, hogy mindenki a saját terveikre összpontosítson. Ha csak lehet, nem vállal adaptációkat. Elárulta, hogy leginkább reggeltől kora délutánig ír, és hogy bizony ő is sokszor küzd az írói válsággal.

Elárulta, hogy ő olyan író, aki szereti feszegetni a határokat, provokálni az embereket és helyzeteket. Azt mondja életében több ízben elmosódott a művészet és a valóság határa.

Az előadáson úgy fogalmazott: „Vigyázz, mit írsz, mert amit írsz, életre kelhet”. A feszegetésnek ára van.

Joe Eszterhas a Magyar Nemzeti Filmalap és a film.hu szervezésében érkezett a fővárosba, a filmíró mesterkurzus második vendégeként. Néhány héttel ezelőtt Oliver Stone adta át tapasztalatait a magyar filmszakma képviselőinek, további tervezett meghívottak: Alan Parker és Luc Besson. A Filmíró Mesterkurzusok hétvégéi világszerte elismert filmírók köré szerveződnek, akik inspiratív jelenlétükkel új impulzusokat adhatnak a magyar forgatókönyvíróknak. A szervezők reménye szerint ezen szakmai események hozzájárulnak majd a magyar forgatókönyvíró szakma és a magyar filmipar megújulásához.

Buza Edina

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*