Első Vállalkozói Csúcstalálkozó az amerikai nagykövet részvételével

Inspiráció, tudástranszfer és tapasztalatcsere: a jövő vállalkozói felé nyit az Első Vállalkozói Csúcstalálkozó

Benjamin Franklin szerint a legjobb hozamot a tudásba fektetett pénz hozza. Több mint kétszáz évvel később már közismert, hogy a jövő generációba fektetni energiát, pénzt vagy időt az egyik legjobban és leghasznosabban megtérülő vállalkozás. A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) Felelős Vállalatirányítási, Etikai és Vállalkozási Bizottsága évek óta számos programot működtet ennek szellemében, amivel igyekszik elősegíteni az ország versenyképességének javulását és lehetővé tenni az ágazatok és nemzedékek közötti tudástranszfert.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége, a CEU Business School Magyarország, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület, valamint az Entrepreneurship Foundation Hungary 2012. október 9-én megrendezte az Első Vállalkozói Csúcsot.Az egész napos esemény célja az volt, hogy szakértők, professzorok és sikeres vállalkozók bevonásával sokoldalúan bemutassa azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják egy-egy vállalkozás sikerességét: üzleti, humánerőforrás és jogi szempontokat, a magán és kockázati tőke bevonását, valamint a felelős vállalatirányítás aspektusait.Számos ismert magyar és külföldi vállalkozó, befektető, tanácsadó és professzor beszélt a vállalkozások jelenéről és jövőjéről a több mint kétszáz fős hallgatóság előtt.

Garai Gábor, tiszteletbeli bostoni konzul, a Foley and Lardner bostoni iroda partnere nyitóelőadásában kiemelte, hogy nemzetközileg és Magyarországon egyaránt fontos, hogy „a versengés helyett minden érdekelt félnek össze kell fognia és közösen kell megalkotniuk az új vállalkozásokat segítő ökoszisztémát.“Ennek a vállalkozásokat segítő, ösztönző ‚táptalajnak‘ számos összetevője van. Garai négyet emelt ki, melyek az oktatás, a vállalkozói szellemiség minősége, a külső források és a politikai, társadalmi környezet.

„Magyarországon létezett és ma is létezik vállalkozói szemlélet, ami sok embernek hozta meg a sikert. Célunk, hogy ezt a szemléletet erősítsük és elmélyítsük. A tehetség elérhető, de a megfelelő környezet kialakítása nélkül ez nem elég a sikerhez. A legfontosabb üzenete a mai rendezvénynek, hogy ezt a változást csak szektorokon átívelő párbeszéddel és összefogással tudjuk elérni“, foglalta össze a nap végén a főbb üzeneteket Czirják László, az AmCham Felelős Vállalatirányítási, Etikai és Vállalkozási Bizottságának elnöke.

A Vállalkozói Csúcshoz hasonló célokkal született meg a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesülettel közösen az „Indítsd el saját vállalkozásodat!“ című egyetemi előadássorozat, amely a Budapesti Műszaki Egyetemre immár második alkalommal kap meghívást az idén októberben. Fiatal és sikeres vállalkozók történeteinek bemutatása mellett felkért szakértők elemzik majd – a hallgatókat is bevonva – azokat a kérdéseket, amelyekre egy kezdő vállalkozónak meg kell találnia a választ vállalkozásának elindításakor illetve bővítésekor.

Október 29-én Pécsett az AmCham Bizottsága bemutatja az „Igazgatótanácsi ülés élőben” szimulációs játékot a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak. A program keretében tapasztalt üzletemberek és jogi szakértőkegy képzeletbeli vállalatot mutatnak be stratégiai döntési helyzetben. Ez a rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy a felelős vállalatirányítás általános elveit érthető és izgalmas formában mutassuk be a fiataloknak, azaz a jövő vezetőinek.

A teljes rendezvény a UStream jóvoltából online is megtekinthető: http://www.ustream.tv/amcham

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham)

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) egy kormányzattól és politikától független non-profit szervezet, amely közel 430 tagvállalat érdekeit képviseli immár 22 éve. Az AmCham célja, hogy az amerikai és a nemzetközi üzleti élet vezető képviselője legyen Magyarországon, valamint hozzájáruljon az ország nemzetközi versenyképességének javulásához. Az AmCham lehetőséget biztosít tagjainak arra, hogy aktívan és közvetlenül bekapcsolódjanak a vállalataik és szervezeteik működését érintő kiemelten fontos ügyek alakításába, közös érdekeik érvényesítésébe. A Kamara tevékenységének három fő pillére: a csoportos érdekképviselet, rendezvények szervezése és a szolgáltatások. Az érdekképviselet szakmai hátterét az AmCham-en belül működő 14 szakbizottság adja, többek között az adózás, az egészségügy, az informatika, a humán erőforrás, a munkaerőpiac, az oktatás, a törvényhozás és a felelős vállalatirányítás területein.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*