Fesztiválok Floridától-Kaliforniáig

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne legyen az amerikai magyaroknál valamilyen fesztivál vagy ünnepség Floridától Kaliforniáig. Sok magyarországi ismerősöm kérdezte már, hogy az amerikai magyarok mindig fesztiváloznak és mulatnak? Megkérdeztük a Talfi Music Production egyik tulajdonosát Barta Sophiet, aki Floridában magyar rendezvények szervezésével foglalkozik,  hogy vigad a magyar Amerikában.

Már hosszú évek óta foglalkozol magyar rendezvények szervezésével. Milyen jellegű rendezvényeken vesznek részt szívesen az Amerikában élő magyarok?
– Én azt hiszem, hogy itt megtalálható szinte minden rendezvénynek a rétege, gondolok itt fesztiválokra, vagy egyszerű összejövetelekre, de az előkelő ízléses rendezvényeknek is megvannak a maga kialakult résztvevői.

Minden magyar nemzeti ünnepet és a Magyarországon szokásos fesztiválokat Amerikában is megtartjátok?
-Igen ez így van. Megünnepeljük a március 15-öt, az augusztus 20-át stb. Ki így ünnepel, ki úgy. Azért szeretném megjegyezni, hogy ettől szinte mindenki megünnepli az amerikai ünnepeket is.

Hogy képzeljük el ezeket az ünnepeket, fesztiválokat, bárki rendezhet akár egy Katalin vagy Erzsébet bált, akinek eszébe jut?
-Sajnos a törvény nem szól bele és ezáltal szinte mindenki rendezhet ilyet, akinek kedve van hozzá, vagy aki pénzt akar csinálni. De azért megvannak a jól kialakult rendezvények helyszíne és szervezői.

 Sok rendezvényszervező van Floridában?
– Ennek a kérdésnek kimondottan örülök. Sajnos hivatalos magyar rendezvényszervezőről én nem tudok. Hosszú itt létem óta még nem találkoztam olyan rendezvényszervezővel, aki ezt tanulta volna. Én az idegenforgalmi és vendéglátóipari főiskolán szereztem diplomát és sikerült a szuper igényes rendezvényeknek minden csínját-bínját elsajátítani.

Milyen feltételeknek kell megfelelni és milyen szabályok vonatkoznak egy rendezvény megszervezésére?
– Amerikát vagy imádni lehet vagy utálni, középút nincs. Én az elsőt teszem, imádom, de itt is, mint mindenütt a világon vannak szuper jó dolgok és rosszak is. Ez is a rossz közé tartozik, hogy a feltételeknek és a szabályoknak csak a rendező igényessége szab határt. Én a szakmámból kiindulva minden rendezvényemet exkluzív kivitelben bonyolítom és nem vállalok olyan rendezvényt, ami nem tükrözi az én igényeimet. Nálam nincs középút.

Mennyiben befolyásolja a magyarok nagyobb számú részvételét a fesztiválokon a távolság? Ha valaki pl. Miamiban él, gondolom azok nem utaznak fel Sarasotáig egy fesztivál kedvéért. Vagy mégis?
– Vannak olyan fesztiválok, amelyek már nagyon jól működnek és sokadik alkalommal rendezik meg, mint pl. a Sarasotai Magyar Fesztivált is. Bátran állíthatom, hogy sokan jönnek messziről és képesek 4-5 órát vezetni, hogy egy magyar rendezvényen vegyenek részt.

Beszéljünk egy kicsit ezeknek a rendezvényeknek a minőségéről. Én magam is azt tapasztaltam, hogy sok magyar rendezvény, ahol jártam nagyon színvonal alatti volt. Mi a véleményed erről, mint szakembernek?
– Akkor már neked sem mondhatja el senki, hogy Amerikában minden a luxusról és a fényűzésről szól. Igen, itt jön képbe az, hogy valaki tanulta a rendezvényszervezést vagy csak ilyen-olyan indokból elkezdte  csinálni. Ezt nagyon nagy problémának tartom, hogy bizony ma 2012-ben olyan bálok vannak, ahol a műanyag asztalterítő, papírtányér, műanyag pohár képezi a terítéket, de bizony találkoztam már hasonló újévi partival is. Na ezeket a rendezvényszervezőket tiltanám el ettől a hívatástól, mert lehet egy olyan fesztivált is csinálni, ahol a megjelenők nagy száma miatt nem lehet asztalhoz szolgálni porcelán tányéron, de azért ott is lehetne rendes terítő  stb. stb…., de ott még jobban elviseli az ember, mint mondjuk egy szilveszteri partin, ahol az emberek estélyi ruhában egyensúlyoznak a papírtányérokkal az asztalhoz. Na ez az, ami nálam már kiveri a  biztosítékot.

Mitől lehet színvonalassá tenni egy rendezvényt? Min kellene változtatni a szervezés folyamán?
-Mindenképpen az igényességen és azon, hogy a szervezőknek ne a minél nagyobb bevétel lebegjen a szemük előtt, mert a színvonal alatti rendezvényeknél szinte mindenütt ez van. Az a fontos, hogy minél kevesebb munkával és ráfordítással minél több pénzt beszedni. Sajnos ma ez van a magyar házaknál is és sok más privát rendezvényen is.

Mivel ezek a rendezvények nem nonprofit alapúak, gondolom anyagilag is megéri. Jó kereseti lehetőségnek számít egy fesztivál megrendezése?
-Igen annak számít, még akkor is, ha itt mindenki azt mondja, hogy nem volt haszon egy-egy általa megrendezett fesztiválon. Ezt sok mindenki elhiszi, aki nincs benne a szakmában, de aki benne van, azt nem lehet megvezetni, de egyébként  elhiszed azt, hogy valaki vagy akár egy magyar ház több éven keresztül veszteséges rendezvényt szervez, s mégis újra és újra megszervezi? De ez szerintem nem baj, hogy keresnek rajta, hisz dolgoznak vele és jó dolognak tartom, hogy a magyarok összejönnek és igenis legyen boldog mindenki, úgy a szervezők, mint a résztvevők egyaránt..

Milyen fellépők,előadók szoktak részt venni a fesztiválokon?
– Általában magyarok, de sajnos itt is a pénz dominál és ezért inkább az itt élő magyar zenészek kapnak teret. Most a Sarasotai Magyar Fesztiválra két neves fellépő is érkezik az egyik a Margyar Turizmus Zrt. és a Talfi Music Production támogatásával fellép a csillag születik nyertese, László Attila. A másik pedig a szervezők költségén a Bürkös zenekar, aki autentikus népzenével örvendezteti meg a nagyérdeműt, de  a fellépők között van Barta Alfonz “Talfi”, az eredeti Edda együttes zeneszerző hangszerelő billentyűse aki munkásságával (1978-tól 1983-ig, az első 3 nagylemez idején) elévülhetetlen számoknak szerezte a zenéit és hangszerelte azokat.

Az idősebb generáció is részt vesz ezeken a fesztiválokon vagy inkább a fiatalabbak és családosok jönnek?
– A fesztiválok mindenki számára kedvező, nekem kicsit olyan, mintha a búcsús időszakot hozná vissza az embereknek. Itt is van kirakodó vásár, árusok stb.. Az emberek szeretik a magyar ételeket és ha másért nem, hát ezért is eljön sokan vesznek részt a rendezvényeken. Egy tányér gulyás is jobban esik ha azt magyar közösségben,barátok közt fogyaszthatod el. Az egész fesztiválnak és az előkészületeknek van egy sajátos feelingje, amikor közösen készülünk a rendezvényre, és együtt örülünk a sikereknek.

Kaptok e valamilyen támogatást akár a követségtől vagy bármely szervezettől a kulturális rendezvényekhez?
-Amit én szervezek, azokhoz én, illetve a csapatom szponzorokat gyűjtünk, ez jól működik, de ennek is megvan a maga útja  és ha valaki ezt nem tanulta, akkor előbb keres szponzort, mint tartana egy sajtó tájékoztatót, viszont akkor mit ad cserébe a szponzori támogatásért? Senki nem akar úgy támogatni semmit, hogy nem kap érte cserébe valami és ma a nagy cégeknek a reklám a legjobb dolog. Így ha valaki ügyes akkor egy sajtótájékoztató után van saját TV csatornája, rádiója és újsága, amiken keresztül már prómótálhatja a szponzorokat, így könnyebben megnyílnak előtte a támogatások. A nagykövetségtől sosem kapunk támogatás a szűkös anyagiakra hivatkozva. Viszont a Magyar Túrizmus Zrt. szponzorálja a Talfi Music Productiont.

Mi lesz a következő nagyobb projekt amit ti szerveztek?
– A következő rendezvényünk egy Katalin bál exkluzív kivitelben. Ez minden tekintetében a báli követelményeknek fog megfelelni, igényes és előkelő. A zenét Alfonz “TALFI” Barta fogja szolgáltatni, akit imádnak az emberek és aki mellesleg a privát életben is mindenben a társam. A székeken szatén huzatok masnival, az asztalokon a teríték is erről tanúskodik majd, természetesen porcelán tányérok, gyönyörű üveg poharak és csoda szép teremdekoráció,nagyon finom ételek, amit én magam készítek. Nekem az fontos, hogy az ott lévő vendégek, ha ránéznek valamire, akkor az a mi igényességünket tükrözze. Ez nagyon sok munkával és energiával jár, mire pl. kivasalódik az a 200 db. székhuzat, vagy odaszállítani a minimum 600 tányért és ugyanannyi poharat,, de tovább megyek ezeket el kell mosogatni és asztalhoz szolgálni, mind mind energia és extra kiadás. De én azt vélem, hogy ez a jövő és erre van kereslet. Igénylik az emberek az igényesebb szórakozást. Csak eddig nem volt senki, aki befektetett volna jó néhány ezer dollárt és nagyon sok energiát ennek érdekében.

Milyen helyszínen lesz megtartva ez az esemény?
-Sarasota belvárosában kibérelte egy termet, amiben még az asztalok sem felelnek meg az én igényeimnek, így sajátot veszünk és viszünk és óriási hangsúlyt fektetek a dekorációra.

Mit vártok attól, hogy megpróbáltok változtatni a magyar rendezvények minőségén, a drágább, de exkluzívabb rendezvényre nagyobb az igény?
– Sajnos azt gondolom, hogy nem sok fog változni ettől. Talán egy- két rendezvénnyel kevesebb lesz, de azt hiszem, hogy aki eddig nem ezt a stílust képviselte, az ezután sem ezt fogja. Igen, szerintem sokkal nagyobb igény van rá, mint gondolnák azt egyes emberek. Hisz ez nem egy megfizethetetlen luxus, hanem inkább ez a természetes, ennek kellene természetesnek lennie. Nem az a célunk, hogy egy rendezvényből vissza jöjjön a befektetett pénz, hanem az, hogy ezen igenyű embereknek tudjunk ilyen jellegű es minőségű rendezvényeket biztosítani.  Sokkal fontosabb az erkölcsi elismerés, mint az anyagi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*