A világhírű magyar chef elkápráztatta a nagykövet vendégeit

A washingtoni nagykövetség világhírű chef-je, az eredeti magyar konyha évszázados fűszerezési hagyományait és a legújabb elkészítési eljárásokat ötvözzük azzal a céllal, hogy modern, egészséges és ízletes ételeket mutassunk be. A regionalitás, kreativitás és az egyéniség a kulináris diplomácia alapvető összetevői.

Embassy of Hungary, Washington, D.C.

Merényi Viktor séf, kicsivel több mint két éve dolgozik a Washington D.C  Magyar Nagykövetség séfjeként. Mielőtt a Nagykövetség séfje lett, Budapest vezető szállodáiban dolgozott. Azért döntött a Nagykövetség mellett, mert hiszi, ez egy egyedülálló lehetőség arra, hogy profi szinten mutassa be a magyar konyhát. Itt Washingtonban bemutathatja a magyar Konyha fénypontjait, és a magyar termékek kiváló minőségét csakúgy, ahogy megismertetheti az éttermi kultúrát.

Fotó: Embassy of Hungary, Washington, D.C.

Amióta megérkezett Washingtonba, jó néhányszor elkápráztatta a nagykövet vendégeit. Kiválóságát valamint kreativitását nem csak a washingtoni diplomáciai körökben, hanem világszerte, több konyhaművészeti eseményen is elismerték. 2002-ben és 2006-ban a Konyhaművészeti Világkupa ezüstérmese volt Luxemburgban.

2008-ban a “legkreatívabb étel” kategória nyertese a “Hagyomány és evolúció felsőfokon, élő szakácsművészeti versenyen,továbbá rendkívüli kulináris élményt adott Indonéziában, Jakartaban a Magyar Konyhaművészeti Napokon, és meggyőzte a washingtoni közönséget 2010-ben, az amerikai fővárosban működő diplomáciai képviseletek szakácsainak versenyén. (Embassy Chef challenge), második helyezést ért el,(Challenge Sweden díjat kapott), míg 2012-ben megnyerte az Embassy Chef versenyt.

Embassy of Hungary, Washington, D.C.

Amikor aprólékos munkával megnyerte a nagykövetségi Chef Challenge 2010”verseny fej-fej mellett(a verseny első) részét,a magyar séf, olíva olajon készült konfitált (konfitálás: zsiradékban főzés, abálás) lazac-derekat, mellé,  füstölt fokhagymás burgonyapürét, káposztás tarlórépa- pástétomot, hozzá bodzával ízesített kék kagylót készített.A Nagykövetségi séfek versenye 2009-ben, adománygyűjtő célzattal indult.

Mintegy ezer évig, a magyar ételekben pl. a kultúra tekintetében volt egy érdekes, kettős identitás. Ügyesen keveredett a keleti misztikum a nyugati hagyományokkal. A recepteket, ízükben is a saját ízlésükre formálták. Merényi Viktor chef és konyhaművész filozófiája az, hogy az eredeti magyar konyha évszázados fűszerezési hagyományait ötvözze modern ételfőzési eljárásokkal azért, hogy modern, egészséges ugyanakkor ízletes ételeket főzzön.

Embassy of Hungary, Washington, D.C

 A magyar konyha egyszerű összetevőkből áll: ízletes, jó minőségű zöldségek, gyümölcsök és húsok kreatív fűszerekkel. Több különleges összetevő adja a magyar ételek jellegzetes ízét, mint például a magyar pirospaprika, a szalonna, hagyma, a fokhagyma vagy a tejföl. Az édességek esetében szívesen használja a túrót, a diót, a mákot, és sok más jellegzetes összetevőt.

Eltökélt szándékom a washingtoni közönségnek bemutatni az egykori magyar éttermi kultúrát és egy új, feltörekvő gasztro-nemzedéket, akik teljesítménye a regionalitáson, kreativitáson és az egyediségen alapul- mondta Merényi chef, aki úgy tekint washingtoni, magyar nagykövetségi chef-i mivoltára, mint karrierjének egy fontos lépcsőfokára.

Amerikai Hírújság/ forrás: Embassy of Hungary, Washington, D.C.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.