Tündérmese helyett rémálom vár Magyarországra

Tündérmese helyett rémálom lesz a jövő évi kiigazítás – a GKI Gazdaságkutató Zrt szerint. Az intézet előrejelzéséből az látszik, hogy gazdaságpolitikai fordulat nélkül hosszú távon csak a vergődés és az elszigetelődés vár Magyarországra, írja a napi.hu

Bajban az ország, mivel gazdaságpolitikailag elszigetelődőben, gazdaságilag pedig leszakadóban van – a GKI gazdaságkutató Zrt. 2012-2013-as előrejelzése szerint. Valós lépések a kilábalás irányába eddig nem történtek, a költségvetési politika pedig folyamatosan kiigazításokra szorul, a jövő évi büdzsében például legalább 600 milliárd forintnyi, vagyis a GDP 2 százalékát kitevő korrekcióra lenne szükség, ahhoz, hogy tartható legyen az unió felé vállalt 2,2 százalékos államháztartási hiány – mondta el a GKI elnöke, Vértes András az intézet szerdai tájékoztatóján.

A közgazdász úgy látja, hogy sürgősen lépnie kell a kormánynak, praktikusan ugyanis három hete maradt a költségvetés rendbetételére. Október végén az Európai Bizottság lezárja a költségvetési prognózisokra adott vizsgálatát, és ha addig nem sikerül hiteles fiskális pályát bemutatni, akkor Magyarország ismét a túlzott-deficit eljárás keretében az uniós transzferek befagyasztását kockáztatja. A szakember szerint a jelenlegi bizonytalan légkört jól illusztrálja, hogy 2009 óta még sosem voltak ennyire alacsonyak a hazai konjunktúra indexek, ráadásul az idei recesszió negatív hatásai jövőre fognak jelentkezni például a foglalkoztatottságban, ahol Vértes szerint nemhogy fordulat nem állt be, de az üzleti szférában létszámcsökkenés tapasztalható az idén és ez várható jövőre is.

A GKI prognózisa szerint a reáljövedelmek és a fogyasztás is zuhan az idén, jövőre pedig stagnálás, enyhe visszaesés várható. A keddi kamatdöntés kapcsán Vértes András kiemelte, hogy a monetáris tanács lényegében feladta az inflációs célkövetést, aminek hatására a monetáris politikát is ugyanaz a bizonytalan légkör fogja övezni, mint a hazai gazdaságpolitikát. Mindez a későbbiekben akár még kamatemeléshez is vezethet, és az IMF-tárgyalások menetrendjére is hatással lehet. A GKI szerint egyébként nem szándékozik a kormány hitelmegállapodást kötni, a kormányzati stratégiából az látszik, hogy forintkibocsátásokból és az MNB-n keresztül történő devizacsere-ügyletekkel a választásokig tudja törleszteni az ország a devizaadósságát.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*