Nem kaptak amerikai vízumot a miniszterek

Az Egyesült Államok elutasította húsz iráni kormányilletékes, köztük két miniszter vízumkérelmét, akik az ENSZ Közgyűlésére utaztak volna New Yorkba – jelentette szombaton a Farsz iráni hírügynökség.

Az iráni küldöttség körülbelül 160 vízumkérelmet nyújtott be, de 20-at közülük elutasítottak az amerikai hatóságok. A döntést nem indokolták, de magyarázat lehet az, hogy sok teheráni kormányilletékes az Irán ellen hozott amerikai szankciók hatálya alá esik. A Farsz úgy tudja, hogy a Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfőt kísérő küldöttség két tagjától is megtagadták a beutazást az országba.

Mahmúd Ahmadinezsád, aki hatalomra kerülése, 2005 óta rendszeresen részt vesz a világszervezet közgyűlésein, a jövő szerdán szólal fel a közgyűlés 67. ülésszakán, illetve hétfőn részt vesz egy, a jogállamiságnak szentelt találkozón az ENSZ-központban.

Egy 1947-es egyezmény értelmében az Egyesült Államok eleget tesz az ENSZ-központba utazók vízumkérelmének függetlenül attól, hogy az adott személy olyan országból való-e, amely vitában áll Washingtonnal. Már korábban is előfordult azonban, hogy az amerikai hatóságok megtagadták a beutazást iráni kormányilletékesektől és szakemberektől. A két országnak 1979 óta nincsenek diplomáciai kapcsolatai egymással.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*