Asszony, gyerek verve jó?

Botrányos megjegyzés, demonstrációk, a hölgyek akarata előtt meghajoló Fidesz: egy hete tart a vita a családon belüli erőszak témájával kapcsolatban, amiről többszöri értékelés után hétfőn szavaz a parlament. A bántalmazás tényleg a gyerekek számán múlik? Miért nem foglalkozott érdemben egy kormányzat sem eddig a kérdéssel? Szerkesztőségünknek Tóth Györgyi, a NANE Egyesület munkatársa, és Halász Pálma, az ügyben 106 ezer aláírást összegyűjtő aktivista válaszolt.

‘Nem vagyunk tojós tyúkok!’
Egy héten belül már a második tüntetésre került sor azóta, hogy az alkotmányügyi bizottság, és a kormánypárti frakció visszadobta a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezést – tegyék önálló törvényi tényállássá ezt a kategóriát – Varga István fideszes képviselő pedig a parlamentben mondta el véleményét a témáról: ha a nők nem-két, hanem három-négy, esetleg öt gyereket is szülnének, akkor szerinte fel sem merülne a családon belüli erőszak kérdése. Múlt héten, kedden és vasárnap is több százan demonstráltak az Országház előtt – civil szervezetek, jogvédők, ellenzéki képviselők vegyesen – tiltakozva a szerintük cinikus, nőgyűlölő kijelentés miatt. „Nem vagyunk tojós tyúkok!”, „Hetente egy nő” – hirdették a transzparensek; utóbbi szám a hazai gyilkossági statisztikára utal, hiszen hetente egy nőt, évente pedig hetvenkettőt ölnek meg Magyarországon, s a bűncselekmények zöme családon belül történik.

Az ügy által kiváltott indulatokat mutatja, hogy a Varga kijelentésétől a Fidesz két vezető politikusa, Rogán Antal frakcióvezető és Selmeczi Gabriella is elhatárolódott, bár kitartottak a hivatalos álláspont mellett. Utóbbi akkor változott meg, amikor már a Fidesz női tagozata is hallatta hangját az ügyben: tárgyaltak Orbán Viktorral és Rogánnal, a frakcióvezető pedig ezután bejelentette: meghajlanak a hölgyek akarata előtt, támogatják a népi kezdeményezést. A parlament most, szeptember 17-én dönt arról, hogy elfogadja vagy elutasítja a tervezetet.

Szavak helyett tetteket
„Elhatárolódni – ezek szavak; ha a kormánypártok tényleg ignorálják a középkort idéző, antidemokratikus vélekedést, akkor ezt szavazás szintjén is bizonyítaniuk kell; csak a tett tükröz valódi értéket” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Tóth Györgyi, a NANE Egyesület munkatársa (a beszélgetés még a Fidesz-frakció támogató nyilatkozata előtt zajlott – a szerk.)
Ha a kormánypárt végül is igent mond a kezdeményezésre, az sem mindegy, hogyan történik majd a szabályozás – mutatott rá Tóth a következő lépésre; a NANE már 2002 óta nyilvánosan lobbizott a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállása, illetve a nemzetközi jognak is megfelelő távoltartási rendelet mellett – eredménytelenül, mivel a kérdéssel a szocialista-szabaddemokrata kormánykoalíció sem foglalkozott érdemben. „Ha a Fidesz komolyan gondolja a támogatást, akkor nem csak hogy megszavazza a kezdeményezést, de törvényalkotás előtt konzultál a civil szakmai szervezetekkel, szakértőkkel is. Szívesen segítünk, nemzetközi szaktekintélyek bevonásával vennénk részt a munkákban” – ajánlotta a NANE részéről Tóth Györgyi.

Ha megáll a kés a levegőben
A téma eddig tartós elhallgatása vagy elutasítása nem párt vagy ideológiai kérdés: klasszikus női-férfi hatalmi játszmáról van szó, és Varga – Tóth szerint – egyáltalán nem volt tájékozatlan az ügyben: „a képviselő nagyon jól átlátta, hogy a párkapcsolati erőszak összes formája vagy akár csak azok lehetősége uralkodási eszköz, s a Damoklész kardjaként lebeg a legtöbb, párkapcsolatban élő nő felett. „Sok nő már amiatt is elégedett a kapcsolatával, hogy a partnere nem bántalmazó – s ha a férfi nem is iszik, akkor már valóságos főnyereménynek számít.” – vélekedett Tóth. Ezen a helyzeten, a nők megítélésén szerinte egészen addig nem is lehet érdemben változtatni, amíg a Magyarországon a patriarchális gondolkodásmód az elfogadott – s amíg egy nőnek tudnia kell, hol a helye, ha nem akar magának bajt. „A parlamenti képviselők 90 százaléka férfi – a nemzetközi példák alapján viszont eddig csak ott bizonyult hatékonynak a családon belüli erőszak elleni fellépés, ahol a képviselők több mint 30 százaléka nő”,- jegyezte meg a NANE munkatársa.

A NANE becslései szerint a kapcsolatban élő magyar férfiak 10 százaléka lehet bántalmazó, míg ugyanez a nők egy százalékáról mondható el – így értelemszerűen a női áldozatok száma is nagyobb a férfiakénál. A statisztikák szerint évente 70-100 magyar lány és nő hal meg a családon belüli erőszak következtében, és havonta egy gyermek, miközben minden ötödik nőnek volt-van olyan kapcsolata, amiben fizikai bántalmazást kell elszenvednie. Feleakkora az arány Európában, ahol egy felmérés szerint minden tizedik nő állította azt, hogy az elmúlt 12 hónapban része volt tettleges abúzusban.

Csapdába esett róka
A kívülállók számára nem érthető, hogy a sértett miért nem menekül egy ilyen kapcsolatból, és sokszor őt is felelőssé teszik a történtekért. A valóság ezzel szemben az, hogy a bántalmazó és áldozata között olyan érzelmi-gazdasági kötelékek alakulnak ki, amikből csak nagy erőfeszítések árán lehet szabadulni: fogva tart a közös otthon, a gyerekek, és maga a férj (ritkábban a feleség) is, aki módszeresen felszámolja partnere személyes viszonyait, egészen addig, amíg csak rajta, kínzóján keresztül tarthat kapcsolatot a világgal. ‘Egy ilyen csapdából a nő csak úgy menekülhet, mint a róka, ami lerágja a saját lábát is, hogy szabaduljon: hatalmas vesztességeket kell elszenvedjen, az anyagi károktól egészen a gyerekektől való elszakításig, amire – kiszolgáltatott helyzetben – nagy esélye is van. Ha elmenekül otthonról, minden lehetőség elveszett; ha segítséget kap, és jogi útra tereli az ügyet kezd, akkor a férfi még sikeresen visszaperelhet tőle gyereket, ingatlant és vagyont, vagy egyszerűen csak elrabolja a kicsit, és nyoma vész. ‘ – sorolta az elrettentő lehetőségeket Tóth Györgyi, ezzel is indokolva, miért van szükség az önálló törvényi tényállás elfogadására, ami pontosa(bba)n szankcionálná az ilyen bűncselekményeket.

Tóth nem tart attól, hogy – ha megszavaznák – valaki visszaélne majd a törvény adta lehetőségekkel: mint emlékeztetett, 1997-ben tették büntethetővé a házasságon belüli nemi erőszakot, mégsem özönlötték el panaszosok a bíróságokat. Az ilyen ügyekben általában 1-2 százalékos a hamis vád aránya, ahogy más bűncselekmények esetében is. Ehhez képest a bejelentett biztosítási káresemények 30 százaléka hamisnak bizonyul.

Meg sem hallgatták
Szóhoz sem jutott múlt hétfőn, családon belüli erőszak témájában indított vitában Halász Pálma – bár ő volt az, aki két hónap alatt 106 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy az ügy népi kezdeményezésként a parlament elé kerüljön. ‘Nem csak én, hanem százezrek gondolják úgy, hogy nyíltan kell megtárgyalni ezt az eddig agyonhallgatott témát – százezrek érzik úgy, hogy valamiféleképpen érintettek a kérdésben. Erre a tömegre nézve sértő, hogy még csak nem is nappal, hanem éjjel került napirendre a téma, ami ennél sokkal nagyobb nyilvánosságot érdemelne’ -mondta el szerkesztőségünknek a parlamenti vita után Halász. (Beszélgetésünk idején a Fidesz-frakció még nem döntött az ügy támogatásáról – a szerk.)

Az aláírásgyűjtés kezdeményezője arra is figyelmeztet, a családon belüli erőszak törvényi tényállása nem csak közérdek, de egyben nemzetközi elvárás. 2005-ben az ENSZ Nőkkel Szembeni Hátrányos Megkülönböztetés Kiküszöbölésével Foglalkozó bizottsága, a CEDAW elmarasztalta Magyarországot egy családon belüli bántalmazási ügy kapcsán, s felszólította a regnáló kormányt: legyen a magyar törvénykezésben is önálló tényállás a családon belüli erőszak. Ezzel azóta egyik kormánykoalíció vagy pártszövetség sem foglalkozott érdemben – állítja Halász Pálma, aki különösnek tartja, hogy a téma miért csak ellenzékben tűnik támogatásra érdemesnek.

Az aktivista és segítői azonban a nehézségek ellenére sem adják fel: arra is van válaszuk, ha a parlament nem szavazza meg a családon beüli erőszak önálló törvényi tényállását. Ez esetben az Európai Parlament elé fordulnak, ahol korábban már egy perces beszédben foglalkoztak is az üggyel.

Koncz Tamás OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*