Fejezzük be a múltat!

Fejezzük be a múltat! – TÜNTETÉS 2012. október 23-án 15 órakor a Szabad Sajtó úton

Milla sajtóközlemény: A 2012. október 23-ai tüntetésünkön egy új társadalmi szövetség programját hirdetjük meg. E szövetség legfontosabb célja, hogy az ahhoz csatlakozó polgárok közreműködésével lerakjuk az új magyar köztársaság alapjait.

Tudjuk, hogy a mai kormány útjában áll az új magyar köztársaság létrehozatalának. Ezért az Orbán-kormányt el kell távolítani a hatalomból. Úgy kell azonban harcolnunk az Orbán-kormány leváltásáért, hogy az elmúlt évek megosztó politikáját folytató elitjéből kiábrándult tömegek elhiggyék: nem a 2000-es évek világához akarunk visszatérni, nem fordulunk vissza azokhoz az évekhez, amelyek során Magyarország letért az európai jóléti demokráciák felé vezető útról. Sajnos, jelenleg semmi garanciát nem látunk arra, hogy az MSZP vezetésével nem ugyanaz a rossz, korrupt, hataloméhes kormányzás jönne el, ami a Fidesz kétharmados ámokfutásába torkollott. Az MSZP napokban kiszivárgott stratégiája szerint ezt a pártot a hatalom megszerzésén kívül csak egy dolog érdekli: hogy szisztematikusan kiszorítsa azokat az ellenzéki szervezeteket, amelyek támogatói nemcsak a fideszes rombolást utasítják el, de az ő kormányzása bűneit sem felejtik.

A Milla legfőbb célja eddig is az volt, hogy megvédjük állampolgári és alapvető emberi és polgári jogunkat arra, hogy saját magunk határozhassunk az életünk alakulásáról. Ezt a jogot az elmúlt másfél évtized során egyre kevesebben gyakorolhattuk, mostantól viszont gyakorolni fogjuk. 2012. október 23-án ezért közös munkára szólítunk mindenkit, aki úgy érzi, az országot uraló politikai elit neki nem osztott lapot. A civil politika eszközeivel megteremtjük a politikai képviseletét azoknak a társadalmi csoportoknak, amelyeket a régi politikai elit pártjai a partvonalra szorítottak, és amelyek az Orbán-rezsim alatt végképp elvesztették lehetőségüket, hogy szabadon döntsenek saját sorsukról. Ma mi vagyunk többségben. Az új magyar köztársaság intézményes és erkölcsi alapjait közösen fogjuk kidolgozni.

Ehhez szövetségre hívunk minden állampolgárt és társadalmi közösséget, akik úgy érzik az eddigi rendszer irányítói a fejük fölött döntöttek az életükről. Szövetségre hívjuk a jogfosztott munkavállalókat, a kiszolgáltatott helyzetben lévő közmunkásokat, a szakszervezeti képviselettől megfosztott gyári munkásokat, a megfélemlített és ezért szavukat felemelni nem merő embereket, a földjüktől megfosztott gazdákat, az értelmetlen adóterhekkel és korrupt bürokráciával megbénított vállalkozókat, a kulturális életből kiebrudaltakat, a médiamegszállás öncenzúrába menekültjeit, a szülőket, akik iskoláját államosítják vagy elveszik, a romákat, akiknek a szavazataival a pártok csak a választások napján számolnak két kiló liszt erejéig.

2012. október 23-án a nyilvánosság elé tárjuk elképzelésünket az országot demokratizáló társadalmi szövetség megalkotására. Kidolgozzuk az új magyar köztársaság intézményes alapjainak a tervét, hogy létrehozzuk a polgárok által ellenőrzött és az ő érdekeiket szem előtt tartó demokratikus politika közös kereteit, amelyek elfogadását minden politikai erőtől elvárjuk. Megszervezzük az elhallgattatott társadalmi csoportokat, hogy hallassák a hangjukat és beleszóljanak a politikába. Az ügyeket helyben kell megvitatni és eldönteni, és a parlamentben képviselni, nem fordítva. Nem pártkatonáknak kell képviselni a pártokat helyben. Bevisszük az országos politikába a hiteles helyi képviseletet és az eddig elnémított szakértelmet, mind a törvényhozásba, mind pedig a kormányzati, minisztériumi munkába.

Úgy gondoljuk, ha az eddigi politikai elittel szembenálló civil társadalom mozgalmai, pártjai nem erősödnek meg, akkor az Orbán-rezsimet leváltani lehetetlen vagy értelmetlen. Ma Magyarországnak fejlődnie és gyarapodnia kell. A magyar családok, iskolák, kórházak, vállalkozók mind katasztrofális helyzetben vannak. Az elmúlt évek tapasztalata egyértelművé teszi: ebből a válságból a régi politikai elit egyik pártja sem tudja kivezetni az országot. Új arcok, új programok, új módszerek, mozgalmak és pártok kellenek, egy új társadalmi szövetség kell, a demokratikus köztársaság újraalapításáért. Minél hangosabban és minél többen mondjuk ezt, annál nagyobb eséllyel jelenhet meg az MSZP-n és a Fideszen belül is az a belső ellenzék, amely demokratizálni képes e pártokat, és amellyel a demokratikus megújulás civil képviselői nyitottak az együttműködésre.

Tudjuk, hogy 2014-ben minden, az európai demokratikus értékek mellett elkötelezett erőnek össze kell fognia majd az Orbán-rendszer megdöntése érdekében. Mi ezen dolgozunk!

Így lehet egyedül esély arra, hogy az országunk félázsia felől Európa irányába forduljon vissza.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*