Büszke vagyok,hogy magyar állampolgár lettem

Csicsek István aki Amerikában született és nevelkedett vasárnap a floridai Sarasotában hivatalosan is átvehette magyar állampolgárságáról szóló dokumentumait. István büszke arra,hogy magyar. Édesapja, nagyapja magyar származású, és úgy érzi az állampolgárság hivatalos felvételével most már ő is igazán magyarnak mondhatja magát. 

-A magyar állampolgárság igénylése hangsúlyozottan személyes döntés.Mi késztetett arra,hogy magyar állampolgár legyél, hiszen Amerikában születtél és itt nőttél fel?
-A Nagyapám és Édesapám magyar. Egész életemben nagyon büszke voltam a magyarságomra,és úgy éreztem az állampolgárság felvételével most már nem csak a magyarság érzése ami büszkeséggel tölt el, de hivatalosan is magyar lehettem.

Fotó: Amerikai Hírújság/Sophie Barta

Amerikában születtél, egy teljesen más kultúrában, változtatni fog valamit az életedben az, hogy mától már magyar állampolgár is lettél?
-Igen, itt születtem Amerikában, és a feleségem is magyar, van két gyermekem akik szintén magyarok. Azonkívül nem tudhatjuk mi fog történni a jövőben Amerikában, gondolok itt a gazdasági változásokra és hasonlókra, ezért a magyar állampolgárságra szükségem lehet akkor, ha netán haza megyek Magyarországra.

A családod tartja a kapcsolatot magyarokkal, részt vesztek közösségi eseményeken?
-Igen, sok magyar barátom van Floridában, és szinte minden nap beszélünk, tartjuk a kapcsolatot. Lehetőség szerint elmegyünk magyar rendezvényekre is. Nagyon szeretem a magyar zenét. A kedvencem a tipikus magyar cigányzene, de a pop zenét is, a kedvencem az együttes akinek a neve EDDA, és Császár Előd és a TNT, és Dobrády Ákost. A legújabb kedvencem Tóth Gabi, őt imádom.

Fotó: Amerikai Hírújság/Sophie Barta

Honnan tájékozódsz a magyar zenei slágerekről?
-Minden nap hallgatom az internet rádiót a Juventust és figyelem kik az új sztárok Magyarországon.Valamint olvasom az újságot amerikai hírújságot az interneten, sokat írnak a zenészekről és magyar kúltúráról.

Mikor voltál Magyarországon?
-Utoljára sajnos öt évvel ezelőtt jártam Magyarországon. Imádom Magyarországot az a második hazám. Szeretem az embereket a várost, a kaját, a zenét.

Fiatalabb korodban egy híres zenekarban játszottál a Mirror and Mirror-ban.Miért hagytad abba a zenei pályafutásod?
-Igen, az régen volt már húsz évvel ezelőtt. Sajnos kevés volt a pénz amit a zenéléssel kerestünk, ezért változtatnom kellett, ezért az egészségbiztosításban helyezkedtem el. Van néhány magyar kollégám a munkahelyemen, nem sok, de ismerek néhány magyart. Amikor felvételi volt, akkor az interjú végén derült ki, hogy akiket felvettek azok közül hét magyar volt. A sok jelentkezőből feltűnt néhány név mint pl. Kovács, ez azonnal szemet szúrt nekem.

Mit ad neked a magyar állampolgárság?
-Tudod, az én Édesapám húsz évvel ezelőtt sajnos meghalt. Ő nagyon büszke magyar volt. Egész életemben
abban nőttem fel, hogy legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk és ezért egész életemben bennem volt ez az érzés. Sajnos ő most nem lehet itt, hogy lássa én is magyar állampolgár lettem, de tudom,hogy nagyon büszke lenne rám. Édesanyám amerikai, és van három bátyám. Nekik nem volt annyira fontos a magyarságuk mint nekem, ők tipikus amerikaiak. A családban az Édesapám után csak én voltam nagyon büszke magyar. Mindig akartam tudni magyarul,amikor a nagyapám és édesapám beszélgettek és hallottam, mindig kíváncsi voltam vajon mit mondtak most? Úgy hívtam, hogy titok nyelv mert nem értettem mit beszélnek egymással,és kértem Édesapámat, hogy írjon velem a titok nyelven és olvasni is tanítson meg.

Fotó: Amerikai Hírújság/Sophie Barta

A gyermekeidnek te is megtanítottad a magyar nyelvet?
-Igen, mikor kicsik voltak, akkor csak magyarul beszéltem velük, aztán elkezdődött az iskola ahol kellett angolul beszélni nekik és tanulni, és egyre inkább elmaradt a magyar szóhasználat, de nem felejtették el és remélem ők is megtanítják majd a gyerekeiket magyarul, én nagyon boldog vagyok most, hogy hivatalosan is magyar lehettem.

Amerikai Hírújság/Sophie Barta

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*