Mexikóban eltűnt egy sziget

 Hardy Márton jelenti Paraguay-ból:   Bermeja nem hagyja nyugodni a mexikói földrajztudósokat. Az aprócska szigetnek valahol a Yucatán-félszigettől északnyugatra kellene lennie, ám a XIX. század óta egyszerűen nyoma veszett.

Bermeját először 1535-ben a portugál Gaspar Viegas térképei jelölik, később találkozhatunk vele egy sor spanyol atlaszon, ám érdekes módon az 1800-as évek elején egyszer csak mintha a föld – vagy a Mexikói-öböl – nyelte volna el.
Bermeja eltűnt a térképről, legalább is egy sor kartográfus számára mindeképpen, azonban mexikói kollégáik nem tudnak ilyen egyszerűen belenyugodni a sziget elvesztésébe, és következetesen odabiggyesztik azt a mexikói térképekre.
Hogy miért is fontos ez a kicsiny földdarab Mexikó számára? Amennyiben bebizonyosodna, hogy Bermeja létezik, az ország tengeri határai a Clinton-Zedillo megállapodás értelmében jócskán belenyúlnának a Mexikói-öbölbe, amely a régió legnagyobb olajtartalékait rejti. Bermeja kincset érne Mexikónak, ha ismét felfedeznék.


A sziget létezése és esetleges eltűnése körül rengeteg legenda kering. Egyesek szerint egyszerűen valaki elszámolta magát, és a sziget soha nem is létezett, aztán ott vannak azok a geológusok, akik szerint valószínűleg a sziget elmerült az évek során a tengerfenék átrendeződésének következtében. A mexikói képviselő, Elías Cardenas szerint Bermeját egyenesen a CIA robbantotta fel, és elsüllyesztette, hogy rátehesse kezét a Hoyos de Dona olajmezőre.
Hogy volt, van és lesz-e Isla Bermeja, egyelőre még talány, az utóbbi évtizedekben öt tudományos kutatóexpedíció nem volt képes megtalálni, én a Google Mapen szintén nem láttam, de ha valakinek van kedve a kutatáshoz, akkor az északi szélesség 22° 33′, nyugati hosszúság 91° 22′ koordinátáknál érdemes kezdeni a keresést

Hardy Márton (Paraguay)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*