Hende Csaba honvédelmi miniszter a floridai Sarasotában

Vasárnap a floridai Sarasotában, Hende Csaba honvédelmi miniszter tiszteletbeli konzullá avatta Dr. Gergátz Istvánt. Az ünnepségre a Venice-i magyar házban került sor, majd ezt követően állampolgársági eskütétel zajlott ahol 18-an vehették át a magyar állampolgárságról szóló dokumentumaikat. A magyar és amerikai himnusz eléneklését követően került sor az állampolgársági eskütételekre. Kolléganőnk a helyszínről tudósította az ünnepi beszédeket és készített interjút Dr. Gergátz István Florida tiszteletbeli konzuljával.

Hende Csaba az ünnepséget megnyitó beszédében elmondta, – A pentagonban tárgyaltam Lione Paletta amerikai védelmi miniszterrel,aki azt mondta,hogy Magyarország egy erős szövetségese egy erős régiónak. Meglátogattuk a szeptember 11.-i támadás emlékhelyét is,és fejet hajtottunk az ott elhunyt 184 áldozat emléke előtt. Öröm és boldogság,hogy a megemlékezést most itt az önök társaságában megismételhetjük.

Fotó:Amerikai Hírújság/Sophie Barta

-Két zászló áll itt mögöttünk, a magyar és az amerikai. Ezeket a zászlókat, ezeket a színeket a mi fivéreink és nővéreink, akik egyenruhát viselnek, a vállukon hordják. Ezek a vállak nagyon gyakran összeérnek,mint most Afganisztán hegyei között. A mi fiaink és lányaink vállvetve harcolnak . Nagy öröm és nagy boldogság,hogy ez a szövetség ennyire erős,ennyire mély, és nagyon örülök annak, hogy önök magyarságukkal és amerikai hazafiúságukkal erősítik ezt a kapcsolatot. Ahogy közeledtem ehhez az épülethez majd megláttam a kalocsai motívumokkal kipingált spalettát, bizony melegség és meghatottság töltötte el a szívemet. Gratulálni szeretnék elnök úrnak és megköszönni azt a munkát amit a floridai magyarság érdekében már eddig elvégzett és a jövőben is elfog.

-Engedjék meg,hogy a mai nap emlékére egy címerpajzsot nyújtsak át amit eltudnak helyezni itt az épület falán amely emlékeztesse önöket arra a barátságra, arra a tiszteletre és szeretetre amely ma mindnyájunk szívét eltölti.”-mondta ünnepi beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter Sarasotában.

Dr. Gergátz István nyugalmazott belgyógyász aki korábban New Orleansban volt tiszteletbeli konzul, az Észak-Floridában élő, mintegy 50 ezres magyarság képviselőjeként fog eljárni a jövőben. Dr. Gergátz István és felesége Bika Julianna, februárban költöztek végleg Sarasotába. Mindketten aktívak voltak Louisiana állam magyar kulturális életében. Orvosi hivatása mellett, mint TB Konzul István az ottani magyarok ügyes-bajos hivatali dolgait intézte. A Kossuth Klubban tartott korábbi előadásaikból ismerik őket tagjaink. Kinevezése alkalmából az amerikai hírújság sarasotában élő tudósítója, kolléganőnk készített interjút:

Fotó:Amerikai Hírújság/Sophie Barta

Váratlanul érte a kinevezés?
-Megmondom őszintén nem, 2008 ban a Katrina hurrikán idején az otthonunkat elöntötte az árvíz, és akkor döntenünk kellett hová költözünk. Mi rendszeresen jártunk az amerikai orvosi konferenciára Floridába. Egy 2006-os konferencia alkalmával megkérdezték tőlünk miért nem költözünk Floridába, hiszen itt sok magyar van, a természeti katasztrófák nem sújtják annyira mint Louisianát,így mire nyugdíjba mentem úgy döntöttünk Floridába költözünk. Ekkor értesítettem a nagykövetséget, hogy bezárom a luisiana-i konzulátust és szeretnék Floridában nyitni egy magyar konzulátust. Mivel az a válasz érkezett, hogy nincs semmi akadálya, ezért idén februárban lemondtam a louisiana-i konzuli tisztségemről és elkezdődött a hivatalos eljárás. Három héttel ezelőtt kaptam meg a konzuli igazolványom. Látott már konzuli igazolványt? -kérdezte kolléganőnket Gergatz István, majd elővette a kis plasztik kártyát, melyet most olvasóinknak is megmutatunk.

Floridában már van egy magyar tiszteletbeli konzulátus ha jól tudom.
-Igen, ez kérdésként fel is merült, hogy hogyan osszuk el Floridát amiatt,hogy már van egy magyar tiszteletbeli konzulátus, ezért úgy döntöttünk, hogy a magyar lakosság fele a Miami konzulhoz a másik fele pedig hozzám fog tartozni lakhelyek alapján.

Akkor elég nagy terület fog önhöz tartozni, egyébként mi a tapasztalat, hogy látja az amerikai magyarok összetartását?
-Nagyon vegyesnek gondolom. Vannak a régi “csoportok”  vannak az újabbak és vannak átölelő szervezetek mint az Amerikai -Magyar Koalíció. Ezek főleg az északi államokban aktívak, a déliek sajnos kiesnek mert annyira távol vannak földrajzilag a magyar gócpontoktól. A cserkészetet egy igen erős összetartó kapocsnak gondolom itt Amerikában,de Florida kiesik ebből a vonzókörből ugyan úgy mint a hawaii magyarok. Úgy gondolom egy konzulátus segíthet összetartani a csoportokat, tájékoztatni egymást, segíteni egymás problémáin, együttműködni amiben csak lehet, ez a munka melyet mi csináltunk Louisianában aminek a tapasztalatait át tudjuk hozni most már Floridába is.

A jelenlegi amerikai -magyar generációnak önt szerint mit jelent a magyarságuk?
-Én egy régebbi generációhoz tartozom,a jelenlegi generáció automatikusan magyarnak született, de nem igen gondolkodnak a magyarságukon,inkább megalapozzák a jövőjüket, pénzt keresnek, éjjel-nappal dolgoznak és hogyha az élettársak mind a kettő magyar, akkor odafigyelnek, hogy a gyerek is tanuljon meg magyarul. Ha már vegyes házasság jön létre,akkor nagyobb az esélye,hogy a gyerek nem tanul meg magyarul. Noha, van lehetőség a magyar nyelvet megtanulni, mert létezik magyar tanfolyam és már hét diák jár rendszeresen a University of Florida Gainsville magyar tanfolyamaira.

Tiszteletbeli konzulként mi lesz a feladata itt Floridában?
-Sok minden, ügyintézés, aláírás, hitelesítés. Bajba került magyar állampolgárok ügyes-bajos dolgait intézni,van egy nagy katonai bázis Tampában, azoknak a rokonai akik jönnek ki, segíteni beilleszkedni az új környezetbe. Az én területem nagy nagy, ezért sokat kell majd utaznom pl. egyetemekre ahol konferenciákat rendeznek, vagy fesztiválok megnyitójára,különböző kulturális rendezvényekre. Anyakönyvezést is fogok intézni, halálozást,házasságkötést is.

Mennyire érdekli az amerikai embereket egy ilyen kis közösség kultúrája és szokásai mint pl a magyaroké?
-Első oldalra tették  a sarasotai újságban a kinevezésemről szóló cikket ,ami nagy érdeklődést mutat helyben a városban. 12 évig voltam konzul egy másik államban, de ilyen nagy érdeklődést nem kaptunk még mint itt Floridában,itt tudják,hogy sok magyar él és a média érdeklődik irántuk.

Az ön eredeti hivatása orvos, fog még praktizálni itt Floridában?
-Nem, már nem. Megvan még ugyan a floridai licensem, de már nem praktizálok.Tavaly novemberben nyugdíjba mentem, belgyógyászként dolgoztam, hospise igazgató is voltam, de már nem folytatom a gyógyítást.

Minden iskoláját Amerikában végezte hosszú évekkel ezelőtt, mégis nagyon szépen beszél még magyarul.Otthon a családban magyarul beszélnek?
-Igen, magyarul beszélünk és magyar iskolába jártam minden szombaton. Voltam cserkész is, tagja voltam a Szent László énekkarnak,egyébként nagyon sok, közel hetven rokonunk van Amerikában.

Sarasotában és környékén nagyon sok magyar él, felkészüt egy esetleges rohamra, hogy a kérdéseikkel, problémáikkal megrohamozzák majd az itt élő magyarok?
-Igen,az elmúlt két napban volt már a konzuli ügyfélfogadás,és elég nagy forgalom volt itt nálunk.Felkészültünk mindennel ami szükséges lehet, technikai eszközökkel, komputerekkel,hogy minden folyamatosan és gördülékenyen menjen.

Lehet arról tudni, hogy a nagykövetség miben támogatja a munkáját?
-A nagykövetségtől támogatást pl spanyol-magyar fordításokban kapok,ritka ugyan de jöhetnek dél-amerikai magyarok és ez esetben gondot okozhat,hogy én nem tudok spanyolul. De vannak olyan esetek is amikor más nemzetek útlevelét kell beazonosítani, ilyenkor segítséget kapunk a követségtől.Vagy kettős-akár hármas állampolgárok esetében milyen módon intézzük az ügyeiket, ezek többrétű kérdések. De katasztrófák esetén pl tudnunk kell, hogy ha bezár a magyar konzulátus, akkor melyik európai ország fogja átvenni annak a működését ideiglenesen is, mint pl a Katrina hurrikán esetén is négy hónapig képtelenek voltunk működni. A víz teljesen elöntötte a házunkat négy méteres magasságban állt a víz mindenhol, így nem tudtunk hozzáférni semmihez, amire szükségünk volt.

Az útlevél ügyintézés nagy gondot okozott eddig az itt élő magyaroknak. Tudomásom szerint New York-ban már üzemel a hordozható ujjlenyomat  készítő szerkeszet?
-Igen tervbe van véve, várhatóan jövőre itt is elérhető lesz, bizonyos számú jelentkező szükséges ahhoz, hogy lehozzák ide a készüléket és akkor lehetséges lesz az útlevél hosszabbítás helyben. Ha előre akár egy e-mailben is jelzik nekem azok a magyarok akiknek jövőre lejár az útlevelük és itt szeretnék meghosszabbítani, akkor előjegyzésbe veszem és 30 fő esetén már lejön a nagykövetség és lehetőség lesz a helybeli ügyintézésre, nem szükséges felutazni Washingtonba.

Milyen tervei vannak a jövőben a magyar közösségi életben való részvételt illetően?
-Igen, tulajdonképpen tagja vagyok itt szinte minden klubnak, Petőfi, Kossuth és sorolhatnám,de a Miami magyar közösséget például sajnos nem ismerem azon vagyok, hogy őket is megismerjem.

Szükségesnek látja -e, hogy a magyar házakat, klubokat egyre inkább átvegyék a fiatalok?
-Igen, több példa is van arra máshol, hogy a fiatalok vették át  az üzemeltetéseket, nekem még szükségem van időre ahhoz,hogy megismerjem az itteni magyar házakat és működéseiket. Bízom benne, hogy újra feltudnak majd a magyar házak telni vendégekkel a programokon és tehetünk azért, hogy összetartó kapocs legyen a magyarság mint öntudat itt Amerikában.

Amerikai Hírújság/Sophie Barta

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*