A NATO korlátozza az afgán erőkkel közös hadműveleteit

A NATO korlátozza az afgán erőkkel közös hadműveleteit, mert az utóbbi hónapokban nagyon sok katonáját ölték meg afgán katonák, rendőrök, illetve ezen testületekbe beférkőző lázadók – jelentették be kedden nyugati katonai tisztségviselők.Közös járőrözéseket, kiképzéseket ezután csak bizonyos létszám felett szerveznek, a kisebb létszámú egységekkel való együttműködésről mostantól fogva minden esetben külön dönt a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) regionális parancsnoksága – olvasható az ISAF közleményében.

Ez a döntés nincs összhangban a nemzetközi koalíció afganisztáni stratégiájával, amely szerint segíteni kell a helyi fegyveres testületek kialakítását, hogy majd maguk láthassák el a közbiztonság fenntartását a külföldi erők 2014 végi kivonulása után. A testületen belüli támadások megsokszorozódásának hatására az ISAF-ot irányító amerikai parancsnokok – ahogy az AFP fogalmaz, a jelenség több hónapi elhallgatása után – elismerték, hogy ezek a merényletek komolyan veszélyeztetik a nyugati hatalmak afganisztáni missziójának sikerét.

A döntés közvetlen előzménye, hogy a hét végén afgán katonák, illetve rendőrök – feltehetőleg olyan lázadók, akik kifejezetten ilyen merényletek céljával vetetik fel magukat e testületekbe – meggyilkoltak két brit és négy amerikai ISAF-katonát. Az idén összesen már 51 tagját megölték a nemzetközi erőknek.

John Allen amerikai tábornok, az ISAF főparancsnoka utasította minden beosztott parancsnokát, hogy “a helyzetre való tekintettel vizsgálják felül a védelmi hadműveleteket és a taktikai tevékenységet” – közölte egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő washingtoni keltezésű levelében. “Az utasítást a legmagasabb rangú afgán vezetők ajánlása alapján adta ki” Allen tábornok – tette hozzá levelében az illető.

Amerikai-Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.