Változások a McDonald’s-nál

A McDonald’s megkezdi amerikai menüin azok kalóriatartalmának feltüntetését, egy Big Mac például 550, egy nagy adag sült krumpli pedig 500 kalória.

A világ első számú étteremlánca szerdán jelentette be, hogy mintegy 14 ezer amerikai éttermében még az országos szabályozás életbe lépése előtt megkezdi az ételek energiatartalmára vonatkozó információk feltüntetését. Egyes államok (például Kalifornia), illetve egyes városok (például New York) már most megkövetelik, hogy egyértelműen fel legyen tüntetve a menükön azok kalóriatartalma.

Egy új amerikai egészségügyi törvény értelmében hamarosan az éttermeknek kötelező lesz feltüntetniük ételeik energiatartalmát, valamint egyéb részleteket tápanyagtartalmukról. A szabályozás azokra a láncokra vonatkozik, amelyeknek legalább 20 helyszínen van étterme. A McDonald’s fogyasztói csoportok és közegészségügyi tanácsadók nyomására már számos változtatást vezetett be, hogy egészségesebbé alakítsa át termékeit. A gyerekeknek kínált népszerű Happy Meal menükben például felére csökkentették a sült krumpli mennyiségét, és automatikusan adnak almát is minden rendeléshez.

Emellett megnyitja első vegetáriánus éttermét. Az első vegetáriánus „Meki” az észak-indiai Amritsar városban nyílik meg, jelentette be a gyorsétteremlánc. A helyi igényekhez igazítják a menüt, a hinduk nem fogyasztanak marhahúst, míg az iszlám vallást gyakorlóknak a sertéshús tabu. A vegetáriánus étterem a jövő év közepén nyílik a Sikh szent város, Armitsar Arany Templomának közelében – itt a vallási hatóságok tiltják a hús fogyasztását. Rajesh Kumar Maini, az észak-indiai McDonalds szóvivője szerint nagy lehetőségek vannak a vegetáriánus éttermekben, hiszen sok indiai nem fogyaszt húst.

A következő ilyen éttermet a Vaishno Devi barlangszentélynél tervezik az északnyugat-indiai Kasmírban – ami egy jelentős hindu zarándokhely és hívők százezreit vonzza évente. A McDonalds-ok menüjének fele egyébként is vegetáriánus, a McAloo Tikki burger a legnépszerűbb, amiben egy fűszerezett burgonyapogácsa helyettesíti a marhahúst. A kizárólag csirkehússal készülő darabok közül pedig a Maharaja Mac emelkedik ki.

Jelenleg India egy nagyon kicsi piac a cég számára, csupán 271 gyorséttermük van itt, míg világszerte majdnem 33000. Az 1,2 milliárdos népességű ország azonban óriási piacot jelenthet a jövőben, így meghódítása elsődleges prioritás az amerikai gyorsétteremláncnak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*