Sorozatos üzletbezárások az Albertsonsnál

Az amerikai Albertsons anyavállalata a Supervalu Inc. jelentős pénzügyi veszteségeket szenvedett az elmúlt időszakban, csupán 2012-ben 1 milliárd $-os veszteséget könyvelhetett el ezért sorozatban zárja be üzleteit dél-Kaliforniában.

Az Albertsons üzletlánc anyavállalata 26 üzletet zár be az USA-ban országszerte, ebből 18-at dél-kaliforniában. így próbál meg úrrá lenni  a hatalmas működési veszteségei  és az éles árverseny felett. A Supervalu Inc. közölte, hogy az üzlet bezárások országszerte 60 áruházat érintenek majd elsősorban az Albertstsons és a Save-A-Lot  hálózatból. Az Albertsonsnak 228 üzlete marad Kaliforniában a bezárások után.

Dél- kaliforniai telephelyei közül decemberben tervezik bezárni a longbeach-i, glendalei, northridgei és a van nuys-i üzleteket.  A bezárások rámutatnak azokra a bonyodalmakra, amikkel az Albertsonsnak és más régi élelmiszer-üzlet láncnak szembe kell nézni a „Forintos bolt”-okkal, a diszkontáruházakkal, és a mega centerekkel (big-boxstores) folytatott árversenyben.

A Wal- Mart Stores Inc. és a Target Corp. agresszíven igyekezett betörni az élelmiszerpiacra  az elmúlt néhány évben,még jobban lenyomva a haszonkulcsot abban az iparágban, ahol egyébként is kicsi az árrés. Az olyan kiskereskedőknek, mint a Target áruház, már nem csupán az élelmiszer-áruból kell hasznot kovácsolni ,ezt csak arra használják, hogy ha betérnek az üzletbe az emberek élelmiszert venni, lássanak egyéb termékeket is amiket aztán megvesznek- mondta Jim Hertel a Willard Bishop tanácsadó cég ügyvezetője. Több kisbolt árul élelmiszert és egyéb háztartási termékeket közel 15%-kal olcsóbban, mint a hagyományos szupermarket. A Wal-Mart és egyéb kiskereskedők már sikeresen tárgyalnak a beszállítókkal az engedményes árakról, akik hajlandóak engedni a növekvő vásárlóerőik miatt. 

„Az emberek egyre növekvő méretű kiskereskedőknek akarnak termékeket eladni, de sok élelmiszer- kiskereskedő stagnál a növekedésben.”– mondta Hertel. A Wal-Mart minimum 20 kisebb „Neighborhood Market” (kisebb, mint a hagyományos Wal-Mart áruház;3700 négyzetméteres) üzlet nyitását tervezi jövőre Kaliforniában. Target több, mint 200 kaliforniai élelmiszerüzletének értékesítését tervezi, 2010-ben 393 millió $-os profitról számoltak be.

Albertson szóvivője Lilia Rodriguez arról nyilatkozott, hogy hány munkavállaló veszíti el állását vagy helyezik át másik üzletbe a legutóbbi leépítés miatt. – „A legtöbb foglalkoztatott szakszervezeti tag, így ez attól függ, mi van a szerződésükbe foglalva.” Mondta Rodriguez.

Albertson júniusban bejelentette, hogy 2500 munkavállaló veszíti el állását Dél-Kaliforniában és Nevadában, hogy csökkentsék a gyengülő forgalom miatt növekvő költségeket. Eden Prairie-ben, Minnesotában levő Supervalu körülbelül 4400 üzletet működtet országszerte a terjeszkedés a vásárlóerő elcsábításával nem volt olyan agresszív,mint más üzletláncok esetében az árcsökkentést illetően. Júliusban miután nagy veszteségről számoltak be az első negyedévi bevételben, a cég azt mondta fontolóra veszi,hogy értékesíti az üzleti tulajdona egy részét, illetőleg annak egészét. Supervalu ezzel egyidőben le is cserélte a vezérigazgatót az ő igazgatósági elnökével.

Elmondták, hogy az adózás előtti eredményt 80 millió$-ról 90 millió$-ra növelik annak érdekében, hogy fedezzék az ezévi bezárások miatt fizetendő végkielégítéseket és azok járulékait. A vállalatnál azt is közölték, hogy az elkövetkező 3 évben a költség-megtakarításaikat 80 millió $-ról 90 millió $-ra növelik.- „Az ilyen döntéseket sohasem könnyű meghozni, mivel egy üzlet bezárása hatással van a csapatunk tagjaira és a vevőinkre is”közölte Wayne Sales, a Supervalu főigazgatója.”

A legnagyobb számú üzletbezárás Kaliforniában lesz- mondta Mike Siemienas, a Supervalu egyik szóvivője. De Oregont, Washingtont, Pennsylvaniát, New Yerseyt, Marylandet, Indiana-t, Alabamát, Georgiát, Illinoist és Missourit is érintik a bezárások.

Amerikai Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*