Obama: Amerika erősebb és egységesebb, mint a merényletek előtt

Barack Obama szerint az Egyesült Államok ma erősebb és egységesebb, mint a 2001. szeptember 11-i terrorista merényletek előtt, de az áldozatokra mindig emlékezni fog, “akárhány év telik el”.

Az amerikai elnök a támadások 11. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezések részeként a fehér házi néma főhajtás után a Pentagonban mondott beszédet, ahol 184-en haltak meg a terroristák által eltérített egyik repülőgép becsapódásának következtében.


“Már tizenegyedik éve emlékezünk és elmélkedünk, és nem véletlenül együtt. Minden évben nehéz nap volt ez, de különösen nehéz Önöknek, csaknem 3000 ártatlan áldozat családtagjainak. De nem számít, hány év telik el, hányszor gyűlünk össze ezen a szentté vált helyen, tudniuk kell: soha nem lesznek egyedül, szeretteiket soha nem felejtjük el. (…) Amikor majd a történelemkönyveket írják, szeptember 11-ével kapcsolatban már nem lesz gyűlölet és megosztottság, csak egy biztonságosabb világ, egy erősebb ország és a korábbinál jobban összetartó emberek” – mondta Obama.

“Én mindig azt mondtam, hogy az al-Kaida és szövetségesei ellen, nem pedig az iszlám vagy valamely más vallás ellen harcolunk. Ezt az országot azért alapították, hogy a szabadság és a tolerancia földje legyen” – jelentette ki az elnök, hozzátéve mindazonáltal, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre az Egyesült Államok “megsemmisítő csapást” mért. “Oszama bin Laden már soha többé nem fenyeget minket” – mondta.
A terroristavezért egy amerikai kommandó ölte meg tavaly május 2-án Pakisztánban. Az akciót Obama rendelte el.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*