Elindult a Kárpátalja Expressz Budapestről

2012. szeptember 7-én elindult a Kárpátalja Expressz a budapesti Nyugati pályaudvarról Kárpátaljára. A tervek szerint a szerelvény háromnapos útján négy országon át, a Monarchia egykori vasútvonalán halad a különvonat magyar szerelvénnyel.Több utas nemzetiszínű zászlóval indult útra.

A szervezők közül Molnár Béla, a KDNP Közlekedési Szakbizottságának elnöke korábban elmondta, az egykori Magyarország keleti területein megépült vasútvonalak jelenleg több országhatárt szelnek át, a vasúti pályák még mindig járhatók. 2010-ben hatvanhat év után járhatott ismét magyar személyszállító vonat, a Kárpátalja Expressz normál nyomtávú vonalon Kárpátalján, akkor három országot – Magyarországot, Ukrajnát és  Romániát – érintve, most ez kiegészült tavaly Szlovákiával.

Az idei járat programjáról szólva Molnár Béla kiemelte, hogy több helyen is rövid ünnepség lesz; szeptember 8-án részt vesznek a vonat utasai a Visken zajló Felső-Tisza Vidéki Magyarok Találkozóján, szeptember 9-én Beregszászon emléktáblát avatnak G. Szűcs László tiszteletére, aki a Kárpátalja Expressz indítását küldetésének tekintette. A szállást a falusi turizmus keretében oldják meg.

Szigeti András, a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési vezetője elmondta: céljuk, hogy az idén harmadik alkalommal indított élményvonat szerelvényeivel minél több helyre jussanak el az utasok.

Az Info13 Közhasznú Egyesület, a MÁV Nosztalgia Kft. és a MÁV-Start Zrt. közreműködésével induló különvonat a Budapest, Debrecen-Nyírábrány-Érmihályfalva-Szatmárnémeti-Halmi-Nevetlenfalu-Nagyszőlős-Visk-Nagyszőlős-Beregszász-Csap-Ágcsernyő-Perbenyik-Kisújhely-Sárospatak-Miskolc-Budapest útvonalon közlekedik majd. A nosztalgiaszerelvényeket és az étkezőkocsit a MÁV Zrt. tulajdonában lévő, magyar címerrel díszített 017-es számú NOHAB dízelmozdony vontatja – közölték a szervezők.

Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*